March 10, 2011

AQIQAH: APA HUKUMNYA???

Sekarang manusia makin sibuk, kadang-kadang duit kurang cukup... maklumlah baru mulakan kehidupan... Oleh itu ramai yang terlepas pandang...

Sekadar makluman kepada sesiapa yang kesuntukan masa dan terlepas kewajipan ini.. 
sila layari 

Mereka insya'allah boleh membantu sahabat-sahabat yang kurang waktu, ruang kawasan rumah untuk membuat kenduri dan sebagainya..

Saya turut paste kan soalan-soalan lazim yang ditanya oleh ibu bapa:-

Apakah yang dimaksudkan dengan ibadah aqiqah?
Aqiqah dari sudut bahasa, Aqiqah diambil dari perkatanan Aqqa, iaitu memotong atau membelah. Pendapat lain pula menyatakan, aqiqah ialah nama kambing yang disembelih untuk kepentingan bayi. Ini kerana, kambing itu dipotong dan dibelah-belah. Selain itu, ada juga yang berpendapat, aqiqah itu ialah, “rambut yang tumbuh di atas kepala bayi sewaktu lahirnya”. Adapun dari sudut istilah “ Aqiqah ialah ‘ penyembelihan haiwan tertentu untuk ` kepentingan anak, sekali gus dicukur kepalanya dan dinamai”

Bagaimana dan bilakah masa yang paling digalakkan untuk melaksanakannya?
Melaksanakan ibadah aqiqah ialah dengan melakukan sembelihan pada hari ketujuh kelahiran anak sehinggalah akil baligh anak tersebut.

Apakah hukum melaksanakan ibadah aqiqah?

Hukum – Sunat yang dituntut ( muakad )

Apakah kelebihan melaksanakan ibadah aqiqah?

Berdasarkan kepada tafsiaran maksud hadith Rasullah – “Setiap anak itu tertahan dengan aqiqahnya, disembelih baginya hari yang ke tujuh, dinamainya dan dicukur kepalanya.”

Apakah binatang-binatang ternakan yang dibenarkan untuk pelaksanaan ibadah qurban dan aqiqah?

Binatang-binatang ternakan yang di benarkan untuk pelaksaan qurban dan aqiqah ialah seperti unta, lembu, kambing, kerbau, kibas dan yang seumpama dengannya.

Berapa bilangan (ekor) haiwan ibadah aqiqah yang di galakkan?

Menurut hadis yang telah di sebutkan diatas, sekurang-kurangnya bagi seorang anak perempuan adalah seekor kambing dan bagi anak lelaki pula di galakkan dengan dua ekor kambing.

Bolehkah saya mengaqiqahkan anak lelaki saya dengan seekor kambing sahaja?

Boleh mengaqiqahkan anak lelaki dengan seekor kambing sahaja dan masih dianggap sah. Ini berdasarkan sebuah hadis yang diriwayatkan menyatakan bahawa Rasullah pernah mangaqiqahkan Hassan dan Hussin (cucu baginda) dengan seekor kambing seorang.

INFOMASI INI DI AMBIL DARI

Wallahu'alam

renung-renungkan dan selamat beramal

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...