June 5, 2011

Penyediaan Bubur Bayi Bagi Ibu Bekerja


Semasa anak saya berusia 6 bulan ke atas, saya rasa susah betul nak menguruskan masa. Saya mahu menyediakan makanan untuk anak dan mengurangkan penggunaan makanan process yang berada di pasaran. Tapi penyediaan makanan tentunya melibatkan masa.

Oleh itu, selalu bangun awal pagi untuk memasak bubur bayi, sebab bubur mengambil masa yang lama untuk kembang... selalu  kadang-kadang lewat pergi kerja..

Selepas mengadu pada seorang kakak di office, dia telah mencadangkan saya untuk menggunakan slow cooker bagi penyediaan bubur.. Terima kasih kak azmah, so senang la sikit hidup.. Tak der la bangun kul 4.30 pagi hari-hari

Mujur masa kahwin dulu ada hamba Allah hadiahkan slow cooker yang comel.. Balik terus diri cuba ber-experimen-tasi <---(ada ker ayat nih...)

Malam first masak guna slow cooker terlalu banyak air sampai melimpah-limpah keluar (-.-")... malam yang kedua keras pulak sebab kurang air...sampai garing-garing kerak... Practice make perfect! kata omputih.. Orang melayu kata: Amalan membuat Sempurna.. <---he he bila guna google translate ini la jadi nya.. itu la pentingnya English education.....

Ok... back to our topic.... Kat bawah nih cara-cara macam mana nak sediakan bubur nasi bayi bagi ibu yang berkerja macam saya...

Tapi sebelum tu, kena la sediakan berasnya dulu... Waktu free atau masa hari minggu kisar beras dengan menggunakan blender kering hingga halus.. Dan simpan dalam tupperware atau bekas apa apa ikut la masing-masing... Biasanya saya tak basuh beras tuh sebelum kisar, sebab nak store lama kalau lembab nanti berkulat...

blender


So, bila dah ready, malam sebelum tidur, ambil portion beras yang nak di sediakan untuk pagi esok, basuh, dan masukkan dalam slow cooker. Saya selalu buat selang untuk 2 hari... Macam jenis slow cooker yang saya gunakan ni, saya lebihkan air dalam 3-5 portion beras.. (1 beras nisbah 3-5 bah. air) Kena agak-agak la...ikut brand slow cooker, mahal kalu banyak la features nya sikit... murah kaluu.. kena bijak!!


Masa anak saya umur 6 -12 tahun (updated: erk tersalah..6-12 BULAN) , dia akan tidur jam 9-10 malam dan jaga malam sekali untuk menyusu, dan biasanya pukul 3-4 pagi...

So masa pukul 9 malam saya akan masak bubur, bila anak bangun untuk menyusu tu pukul 3 pagi nanti, saya akan tutup slow cooker tadi.... Ambil puree food dalam freezer campur dalam bubur masa panas-panas (pernah blog pasal puree food dulu) dan kadang-kadang tabur ikan bilis (cara sediakan ikan bilis klik sini).


Pagi masa nak pergi kerja cedukkan bubur nasi tadi dalam tupperware untuk di bawak ke nursery atau bagi pada baby-sitter/bibik... Baki masuk dalam peti ais untuk hari seterusnya...

baby_food_storage

Tukar-tukar la perasa, kadang-kadang bubur nasi brokoli, atau bubur nasi labu, paling laku-zara suka nasi bubur bayam dan carrot... hingga jilat tupperware<---nampak sangat statement tipu..belum pandai jilat barang lagi kot masa ni.. dah nak masuk 10 bulan tu, boleh dah campur ikan merah atau ikan-ikan yang kurang tulang...

Sekian, itu lah cara saya menyediakan bubur bayi. Macam cara anda pula? jom share....


Note: Untuk yang di simpan dalam freezer kalau boleh biar bubur nasi sahaja yang belum dicampur dengan apa-apa puree food yang lain..

***



Iklan

Ingin mengadakan majlis aqiqah/birthday party dan ingin menjamu tetamu anda dengan brownies seperti di bawah ini?
sila ke page Big Bites Brownies




15 comments:

jimah said...

"Masa anak saya umur 6 -12 tahun"

terkesima sebentar. hikhik

Taste Of Tapah said...

bab salah.. jimah the boom.. tq sis.. dah betulkan dahhhhhhhhhhhhhh

aku mmg tak sabar nak guna ayat 6-12 tahun..wow wi.. dah ada sepupu ker zara yer... keh keh

MamaAdeel said...

hai selamat berkenalan...sy nak share jgk...hehehe..cara saye sediakan bubur untuk anak lebih kurang same mcm yg awk buat..cume beras tu saye basuh dulu, tos, sangai (goreng tanpa minyak)..pastu baru saye blend..alhamdulilah setakat ni (anak berumur 8bulan esok) saye masih menyediakan sendiri bubur untuk dia dgn bantuan slow cooker..hehehe..rase sgt puas hati bile anak makan hasil air tangan sendiri..:)

Taste Of Tapah said...

hai Mama Adeel!!

Selamat berkenalan juga... Wah.. saya belajar benda baru hari nih... dah siap-siap basuh lagi senang kan... tak yah nak basuh tiap-tiap malam.. thanks for sharing... leh praktik untuk anak no-2.. insya'allah

misscha said...

anak no 2...wah2 sudaha da ka zeti?,,,hehehe moga murah rezqy...

p/s: ko party tupperware ke suma kaler ada dlm fridge?...

Taste Of Tapah said...

aminnnn... mana da lagi..

tupperware tuh hadiah besday zara masa umuq setaun...member aku kasik.. i kan tupperware-maniac

ashikin said...

nk tnye. i dh bace link u utk sediakn puree tu. soalan nye:
puree2 yg beku tu bila nk campurkan dlm bubur bole masukkan gitu je ke? means bubur yg panas+puree yg sejuk(beku).xpe ke?
pstu bubur tu kate la nk buat utk tgh hr n ptg. yg tgh hr bg bs, yg utk ptg, simpan dlm peti ais. soklan nye, yg disimpan dlm peti ais utk ptg tu, tahan x basi ke sbb campuran puree beku n bubur panas td?n kalo nk simpan dlm peti ais, tmpt beku ke atau ltak kt bwh je.~~ tks 4 ur adv..... =)

Taste Of Tapah said...

insya'allah ashikin.. setakat ini, masa saya campurkan beku n panas, anak saya ok jer kesihatan dia, kalau nak lebih selamat, defrost kan dulu puree beku tu... Saya dulu akan tutup api, masa bubur panas2 saya masukkan puree so that puree tak overcooked. sebab sebelum simpan pun dah stim.. karang habis pulak zatnya.

Soalan kedua: Eloknya lepas dah campurkan puree n nasi, bahagi kan dua, satu untuk makan pagi, dan lagi satu bekas terus masuk dalam peti ais... insya'allah tahan... tapi jangan suap anak dalam satu bekas yang sama, tak abis baru simpan dalam peti ais.. nanti dah bercampur air liur and tangan semua takut basi la petang.. erm ok tak penjelasan..

Soalan ke 3: Kalau setakat petang nak bagi, eloknya letak dekat bawah jer... tahan 24 jam.. tapi kalau dah masuk panaskan masuk panaskan balik tu tak di galakkan la..

wallahu'alam ini berdasarkan pengalaman saya...

Anonymous said...

tumpang tanye... kalao misalnye tak bgn and bubur tu terusan masak sampai pagi pukul 8-9 mcm mane yer? takpe ke? or u punye slow cooker jenis yg boleh adjust temperature ?

Taste Of Tapah said...

saya punya slow cooker jenis yang adjust temperature.

in case anak jenis tak bangun malam menyusu, cube puan lebihkan air so that memang ngam-ngam sampai pukul 8 masak elok

wallahu'alam

-DoUbLe Z- said...

Salam...tumpang tanye ye, sukatan beras dgn air tadi, satu cawan ek? huhu..tq ye...

-DoUbLe Z- said...

Salam...terima kasih ye atas sharing knowledge ni...saya nak minta izin copy paste dlm word utk rujukan saya, boleh ke? Terima kasih ye :)..Pastukan, nak tumpang tanya sikit, utk portion beras tu, meaning kalau dlm pot atau cup atau any medium, ratio dia lebih kurang satu beras (yg dah diblend) dgn 3-5 air ek? Huhu....baru nak start belajar bg baby solid food...maaf ye kalau mengganggu..terima kasih :)

Anonymous said...

salam,

sy nak bertanya, bila hantar bubur kat BS time baby nak makan BS kena panaskan ker?? kalau masuk dlm thermos siap2 blh gak kan?

Taste Of Tapah said...

Double Z: Sebenarnya kena tengok jenis slow cooker yang digunakan, mula2 mmg kena try and error tgk hasilnya.. n waktu yang digunakan....

Anonymous:

boleh juge... ada juga ibu-ibu yang buat begitu.. mereka lebih yakin begitu.
tetapi kalau BS yang dah well experience jaga budak sure dia tahu tahap kepanasan sesuai untuk bayi.

obat jerawat herbal said...

mantap..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...