June 10, 2011

Pictures Worth A Thousand Words: Japan Tsunami

Topic kali ini agak berat, namun I found it interesting...

Maybe its too late to discuss about Tsunami in Japan.. tetapi tidak kepada saya, I try to see in different perspective...

Seorang Kaunselor di Malaysia telah membuka mata saya tentang:

Macam mana orang Jepun melalui bukan 1 tetapi 3 disaster yang terhebat iaitu; earthquake, tsunami dan nuclear plant explosion...

Perasan tak? Susah bagi kita nak jumpa gambar menyayat hati seperti yang terjadi di Aceh dan Phuket satu ketika dulu... Ketika itu, banyak gambar-gambar menyayat hati mangsa-mangsa tsunami...

Tetapi tidak di Jepun, wartawan mereka juga masing-masing menjaga aib negara mereka dengan baik... Mereka juga tidak mengharapkan belas simpati di atas perkara yang terjadi kepada mereka... Oang-orangnya juga begitu tenang. Bukti dapat dilihat ketika liputan Majalah3 di Jepun disiarkan di TV3 dahulu.... Mereka tahu ini adalah kehendak alam dan ia tidak dapat di cegah datangnya namun mengawal impact daripada lebih teruk dapat diusahakan... Dengan kata lain mereka ini lebih faham konsep berserah... Cuma keimanan kita dan mereka yang berlainan...

Tolak ketepi apa agama mereka, apa cara pergaulan dan kehidupan mereka, kerana ada yang mengatakan mereka ini amat bebas cara hidupnya hinggakan bala datang kepada mereka dengan cara yang dasyat sekali... saya tidak mengatakan tidak setuju, tetapi jangan kita hanya memandang sesuatu perkara dengan cara yang negative, iaitu dengan mencari kesalahan pihak lain... wallahu'alam

Cuba buka minda dan melihat dengan mata hati, lihat juga kebaikan yang dapat kita pelajari daripada peristiwa ini... kerana di sebalik kejadian dasyat ini, ada keindahan padanya... Gambar-gambar di bawah ini saya ambil daripada National Geographic Website. Gambar ini terdapat tags-nya tersendiri di laman web tersebut, apa yang tertulis di bawah ini adalah apa yang saya lihat dari kaca mata saya sendiri:

japan_tsunami
Ajal tidak mengenal usia, tragedi sebegini tidak memilih tua atau muda...

gambar_tsunami_jepun
Lihat kekuatan semangat wajah lelaki dengan basikalnya sebagai antara mangsa yang terselamat daripada tsunami yang memusnahkan kampung halamannya... Dari gambar ini saya membayangkan secara metaforanya keadaan di sekeliling lelaki itu adalah seperti dugaan yang sentiasa ada dalam perjalanan hidup kita dan basikal itu adalah sebagai iman yang memandu kita ke laluan yang betul...



harta_hanya_pinjaman


Dua gambar di atas jelas sekali menunjukkan, harta kekayaan yang di kumpul bukan lah menjamin satu kestabilan hidup di dunia ini, kerana ianya hak milik Allah, dan Allah berhak mengambilnya kembali daripada kita... Apa yang penting adalah kestabilan jiwa dan iman untuk melalui musibah seperti ini...


Ini adalah gambar seorang penyelamat sedang mencari mangsa yang terselamat di perkampungan Saito yang telah menjadi tanah rata akibat tsunami.

Manakala diri ini teringatkan bagaimana pula ketika akhir zaman apabila malaikat Israfil meniup sangkakala...

Seorang mangsa yang berusia 60 tahun terselamat setelah berhari-hari di laut berada di atas kepingan atap yang di bawa oleh arus tsunami.  

Semangat seperti ini perlu untuk kita meneruskan kehidupan... dan yakin bantuan dari Allah akan tiba dari pelbagai sudut...

Hanya Allah lah yang bersama kita susah dan senang.... dan aku sendiri memohon agar tidak di bebani dengan beban yang tidak sanggup aku memikulnya....


 

 
Gambar di atas ini satu-nya menunjukkan kegembiraan berjumpa dengan ahli keluarga yang terselamat, dan yang kedua menunjukkan wajah yang penuh harapan membaca senarai nama mangsa yang terselamat...

Maka hargailah orang yang berada bersama kita ketika dia masih ada... Berhenti mencari jurang dan cuba cari kesamaan, kerana kita tidak pasti samada esok masih ada waktu bagi kita untuk bersama dengannya...

Dalam hidup akan ada insan yang sanggup membahayakan diri untuk kesejahteraan orang lain... Gambar di atas adalah seorang pegawai kecemasan/keselamatan sedang menabur protective powder di kawasan yang dilanda tsunami dan gempa..

ketentuan_Allah
Apa yang terjadi akan terjadi, ketentuan Allah, tidak sesaat lebih, tidak pula sesaat kurang.....kun fa ya kun... nak lari pun tak sempat...

Besyukurlah dan mohon Allah pelihara Malaysia daripada kejadian seperti ini....

Wallahu'alam...menung-menungkan di hari Jumaat


jom tingkatkan prestasi kurangkan kontroversi

5 comments:

Miss Moleque said...

tgk gambar and membaca setiap perkataan mengingatkan diri pada akhir zaman..amat menginsafkan diri..love to read ur article, zety..thanks for sharing.

Taste Of Tapah said...

tq jugak miss moleque a.k.a wani... aku sendiri pun takut tgk gambar-gambar nih...

misscha said...

org jepun dah jd mcm ni pon masih bertolak ansur beratur nk beli brg (ko penah tgk x)...kalu kat mesia ntah cene ek?

Taste Of Tapah said...

pernah.... aku pun kagum la dengan diorang punya perangai... angguk-agguk jer..

ko tanya aku: kat malaysia... erm tak berani komen, nak kata tapi bangsa sendiri... pk-pk la sendiri.. haha

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Alhamdulillah..syukran atas perkongsian yang bermanfaat ini..ALLAHU

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...