December 21, 2012

Kenangan Lalu di Akhir Tahun

by Taste Of Tapah

Satu kejadian di hari jumaat yang tenang ini begitu mengimbau akan kenangan lama ketika diri masih lagi sedang melanjutkan pelajaran di Universiti.

Belajar di Universiti swasta di Lembah Klang dan mendapat pinjaman per semester daripada sebuah Yayasan bukan lah semudah yang di sangka. Pinjaman itu lah untuk membayar asrama dan yuran serta biaya harian. Mak dan Ayah ada memberi secara bulanan, tapi apabila waktu tak cukup, tidak akan tergamak menelefon untuk mengatakan tidak cukup duit.

***

Ingat lagi kisah sebelum melanjutkan pelajaran ke peringkat Universiti, dengan berbekalkan Diploma, aku bekerja sebagai Site Supervisor, ada seorang pakcik di Site tempat aku bekerja menerima satu panggilan telefon. Begitu bersemangat dia bercakap dalam telefon dengan nada yang gembira! Tetapi sejurus selepas conversation berakhir dan beliau meletakkan telefon, aku lihat jauh menungnya.... Rautnya yang tadi gembira, bertukar menjadi muram. Tergerak hati bertanya pada pakcik yang agak rapat dengan diri aku ketika itu...

"Kenapa monyok je En. Mat? Tadi happy jer bercakap pung pang pung pang dalam telefon. Siapa yang call?" tegurku selamba menyibuk hal orang.

"Biasalah anak telefon......(senyap sebentar) Mintak Duit........" jawap ringkas pakcik dengan nada yang kurang bersemangat.....

Walaupun jawapannya ringkas, namun perasaannya ketika itu dapat ku selam. Pengorbanan seorang ayah kepada anak-anaknya. Bila bercakap dengan anak, seolah-olah duit itu perkara mudah baginya, namun bagaimana si ayah mendapatkan duit tersebut, itu yang membuat Pakcik jauh termenung......

Demi kejayaan anak-anak, demi tanggungjawap, Pakcik memikul tanggungjawap memberi yang terbaik kepada anak-anak walaupun perkara itu sukar. Malah anak-anak tidak perlu tahu kesukaran itu..

***

Terus wajah ibu dan ayah ku terbayang di dalam kotak fikiran. Betapa tidak pernah mereka mengeluh atau muram bila duit diminta oleh aku untuk kegunaan sekolah, yuran pengajian, lawatan sekolah, pakaian dan sebagainya. Sentiasa ada. Padahal mereka dari golongan yang biasa-biasa sahaja.

Mungkin jauh di sudut hati ibu dan ayah aku, mereka juga turut merasa payah dan merenung jauh mendapatkan segalanya keperluan buat kami adik beradik.

Semenjak peristiwa itu, aku nekad cukup lah apa yang diberi oleh ayah dan mak, jika sejumlah itu yang dihulur untuk bulan itu, itu lah aku guna...

Teringat pernah sekali dekat asrama ketika poket semakin kering, cukup lah masak nasi putih berlaukkan air garam, telur goreng kongsi berdua dengan roomate. Ketika itu nikmatnya tidaklah terkata.

Banyaklah lagi cerita-cerita yang membuatkan kita semua seorang manusia menjadi lebih kuat dan tabah.  Setiap orang melaluinya, dengan tahap keupayaan dirinya. Semua itu mematangkan kita.

Hingga apabila berhadapan dengan perkara remeh, membuatkan kita rasa apa jua pendapat orang mengenai kita tidak lah begitu penting, asal Allah tahu apa sebabnya...

Hurm itu lah dia, setiap kejayaan yang dilalui perlulah di ikuti dengan pengorbanan...

Cerita ini ku coret, hanyalah untuk aku dan anak-anak ku kelak, sentiasa ingat semua orang akan melalui cabaran hidup, sentiasa sedar ada lagi orang lebih sukar kehidupannya, dan jangan sombong bila mencapai sesuatu kesenangan.







November 4, 2012

Macam Mana Nak Buat Coleslaw?

by Taste Of Tapah

Sebab dah janji dekat last post, nak cerita macam mana nak buat coleslaw?  Ini lah dia straight forward jer nak bagi tau cara saya buat coleslaw.....


Sebelum ni dah pernah belog pasal Macam Mana Nak Buat Burger Bakar? Lepas tu pernah jugak belog pasal Macam Mana Nak Buat Roti John?... This is the next series of 'Macam Mana Nak Buat..." topic.

So here it goes, Macam Mana Nak Buat Coleslaw?

Bahan-Bahan buat coleslaw sangat la simple. Yang tak simple nak memotongnya sahaja. (-___-")

  1. Carrot
  2. Kobis Bulat
  3. Mayonis
  4. Yogurt Asli (saya tak selalu guna sebab tak selalu ada yogurt dalam fridge)
  5. Garam
  6. Serbuk Lada Hitam
  7. Lemon
Berapa portion bahan-bahan tu kena agak-agak, sebab kobis bulat tu mana ada standard size kan? Kena agak-agak, kalau besar macam tembikai tu separuh cukup kot. Kalau nak hidang dekat ramai orang kena lebih pulak portion nya.


Macam kali ni buat untuk 5 orang makan, saya gunakan separuh Medium Size Kobis Bulat yang kemudian di cincang halus.


Carrot pulak banyaknya separuh dari banyaknya kobis tadi. Cincang macam dalam gambar. Nak panjang-panjang sikit pun molek juga. Ikut la kreativiti pemotongan carrot anda.


Campurkan dan gaulkan kedua kobis dan carrot tadi, selepas itu campurkan dengan mayonis. Agak-agakla hingga berpalut mayonis tu dengan sayuran tadi. Banyak sangat pun tak OK, sebab bila simpan dalam fridge nanti dia akan berair, air sayur tu keluar. #ehyeker? 



Last sekali perahkan sedikit perahan jus lemon. Kemudian kukus, grill, panggang... hahaha percaya ker?
GURAU jer yer... Perahkan sikit jer jus lemon, nak potong muaknya mayonis tadi. Kemudian taburkan garam dan sedikit serbuk lada hitam. Agak-agak ikut citarasa anda. Kalau tak suka lada hitam atau lemon, takperlu la masukkan.

Selepas itu, sejukkan coleslaw tadi 2-3 jam di dalam fridge sebelum dihidangkan...

Tambahan: Pada yang nak guna yogurt tak perlu tambah lemon, sebab masamnya berganda nanti. Yogurt biasanya 1/2 dari jumlah mayonis yang digunakan. Katakan guna 2 sudu mayonis letak hanya 1 sudu yogurt. Tetapi saya tak guna yogurt. Hanya mayonis sahaja.

Sekian itu lah cara Macam Mana Nak Buat Coleslaw.... Coleslaw boleh dimakan dengan hidangan burger bakar, chicken chop, makaroni cheese dan western food yang lain-lain.

Selamat mencuba... Resepi di ubah sedikit daripada resipi asal dari buku Chef Hanieliza. 

-The End-




October 31, 2012

Macam Mana Nak Buat Burger Bakar?

by Taste Of Tapah

Agak-agak lewat tak nak ucap Selamat Hari Raya Aidiladha semua.... hehe. Maaf la sunyi sepi Taste Of Tapah buat seketika... Bila dilihat senarai post publish; September 2012 hanya ada 1 entry sahaja. Dan menyedari bulan Oktober berakhir hari ini. Cepat-cepat menyelit masa untuk menukilkan satu post khas untuk bulan Oktober 2012... 

Sungguh tidak proactive.... (-___-")

Macam mana raya Aidiladha korang? Ada yang status facebook and twitter cerita jem sini sana. Ada yang cerita banyak dapat daging qurban, ada  yang tak dapat langsung. Ada yang sunyi keluarga pergi menyahut panggilan Allah menunaikan Haji di Makkah. Ada juga yang cerita pengalaman Haji mereka tahun ini...

Apapun jua ceritanya semua berkisar tentang ibadah Qurban dan Haji. Dua Ibadah yang hanya dapat dilakukan pada bulan Zulhijjah.

Termasuklah saya yang hari ini ingin menceritakan kisah diri teringin sangat merasa Burger Bakar!! Sana sini sekarang heboh diperkatakan Burger Bakar ni. Kedai Burger Bakar pula bagai cendawan yang tumbuh. Ada Kaw-Kaw, ada Abg Burn, ada Rawang Burger Bakar. Ada macam-macam lagi...

Namun kasihan kan diri belum pernah dapat berkunjung ke gerai-gerai tersebut... Maka pada hari Raya Aidiladha yang lalu, suami pun marayau la mencari gerai yang buka pada hari-hari pertama dan kedua raya disekitar Wangsa Maju, Dagang Avenue. Malangnya tiada yang buka. Mestilah diorang nak raya jugak kan.

Kemudian keinginan berkubur...

Tetapi ianya kembali mekar apabila kebetulan bila balik ke Tapah ada bahagian daging Qurban yang dilaksanakan adik ku yang bongsu disimpan Mak. Alhamdulillah, apa lagi terus teringin sangat nak buat Burger Bakar guna daging fresh dan confirm sembelih ituew.... (panjang dah intro.. bila la nak cerita cara buat buger nya? hahaha)

Apa lagi first timer mana tau nak bikin, kena tanya gugel le dulu.. Gugel Gugel.. Macam Mana Nak Buat Burger Bakar? Jumpa la resepi-resepi berkenaan dekat page Jom Makan-MakanJamie Oliver dan Bengelina blogspot.

Combine kan resepi diorang jadilah cam gini:



Pakai camera handphone, jadinya tak clear la sangat.. Tapi bila semua makan agak laju dan tak berkata.. sedap la kot. huhu statement perasan sangat.. keh keh


Mula-mula saya gunakan daging qurban yang telah di kisar... Berat 750 gram. dan gunakan bawang besar medium size lebih kurang 3 biji dipotong dadu. Tapi next time macam nak bagi lagi hancur bawang ni.


Selepas itu saya gunakan 9 keping biskut Jacobs yang ditumbuk sebegini rupa. Korang nak guna blender kering pun boleh. Yang penting matlamat biskut itu hancur.

Maaf proses selepas ini tidak sempat ditangkap gambar sebab tangan dah berlemuih uli daging.

Proses seterusnya: Masukkan Daging, Bawang Besar, Biskut Jacob hancur tadi dalam bekas.... Lepas tu tambah Bahan-bahan perisa..

Perisa yang digunakan adalah:
Garam ikut rasa, <---- bahan ni penting.. Agak agak yer
Serbuk Lada Hitam dalam 2 sudu besar (agak-agak yer), 
Daun Oregano dah kisar pun lebih kurang 2 sudu besar, 
Sedikit sangat serbuk Paprika
dan bahan  paling penting sebagai agen lekatan bahan-bahan tadi adalah 2 biji telur type A (besar punya)

Masukkan semua bahan dalam bekas dan uli sampai jadi macam kat bawah nie. Saya masukkan keju Chesdale yang dipotong-potong kat tengah Patty Burger ni macam proses masukkan inti kelapa dalam kuih cucur badak tu. So that, bila gigit nanti konon ada la cheese mengalir..  Nak guna parmesan cheese pun boleh. Kalau guna Pamesan Cheese nak uli sekali pun boleh, nak letak tengah pun boleh. 


 Bahan-bahan tadi menghasilkan 8 burger patties gemuk besar seberat 150 gram satu plus satu kecik untuk anakku Zara. hehe. Gambar seperti di atas. 


Proses bakar serah pada Encik Suami. Masa panas-panas letak keju chesdale sekeping atas burger, nanti dia lembik dan menambah kalori kepada hidangan. Dan terliur melihatnya. Slurp.

Jangan lupa beli Roti Bun, Karang burger dah siap kena makan dengan nasi. Sayuran seperti Salad, Timun, Tomato ikut la selera sayuran anda untuk hidangan. Saya hidangkan bersama Black-pepper Sos,  Mayonis, Sos Cili, Salad dan Tomato. 



Moh ler kita makan Home Made Burger Bakar! Memang Puas Hati. Kalau malas nak bakar guna arang bagai boleh jer pakai pan burger dan guna dapur gas. Ataupun guna Pemanggang Ajaib keluaran Menang. (Kalau ada la) hehe

Selamat Mencuba.. Hari tu kami makan dengan hotdog bakar dan home made coleslaw. Cara nak buat coleslow? Nanti lah next entry. Tunggu..........


-The End -

September 17, 2012

Raya yang terlepas

by Taste Of Tapah

Syawal dah melabuhkan tirainya, ramadhan juga dah sebulan berlalu.... namun masih terasa kerinduan akan ketenangan bulan ramadhan yang lalu.....

belum tentu ramadhan akan datang umur ku panjang untuk bertemu..... sebulan sudah melatih diri menahan diri dari lapar dan dahaga, sebulan juga lah melatih diri dari melakukan perkara yang boleh mengurangan pahala berpuasa.

adakah training sebulan itu cukup untuk aku keluar dari ramdhan dengan semangat dan peribadi yang sama....

bagaimana solat ku? open house yang banyak... bagaimana aku menahan diri dari makan dan minum yang berlebihan......

hanya diri sendiri sahaja yang tahu.... tepuk dada tanya iman....

sungguh busy sebulan dua ini, dengan tanggungjawap di rumah, di tempat kerja, di samping sedaya upaya mengukuhkan hablumminallah dan hamblumminannas.... (hubungan dengan manusia dan hubungan dengan Allah)

di akhir syawal ini, 2 malam aku habiskan masa di hospital, kerana Zara dijangkiti kuman di dalam paru-parunya... Alhamdulillah semakin sembuh..... ini ujian dariNya, kerana bak kata ustazah norhafizah, malu lah kita sekiranya mengaku beriman sedang masih belum mampu menghadapi ujian....

namun jauh di sudut hati aku sering berdoa, semoga Allah tidak membebani aku dengan bebanan yang tak sanggup aku memikulnya.....

semoga jiwa kekal tabah dan membuahkan la'allamun tattaqun.....

lepas ini nak cuba menyusun semula jadual dan planning untuk blogshop

kepada sahabat semua, sudilah kiranya shopping di http://soulb33.blogspot.com/



sekian selamat hari raya bagi semua.. maaf lewat sehari syawal. huhu










August 14, 2012

BlogSHOP Sendiri

by Taste Of Tapah

Hi semua! Perasan tak banner dekat belah kanan blog T.O.T ni? 
Saya dah ada blogSHOP sendiri... 
Hehe Excited juga. 
Hope someday nanti ada website jual barang sendiri pulak. Insha-Allah

So apa lagi kawan, jenguk la dekat kedai saya dan start shopping.... :)


Saya akan mulakan dengan Telekung, Telekung Travel dan Stokin Baby dan orang Dewasa dahulu..... 

Terima kasih kerana support!! We will give the best service ever... Insha-Allah.. Barakallahufiikum

jom jenguk My Shop

August 13, 2012

Beduk Diketuk

by Taste Of Tapah

Satu masa kawan sepejabat aku pernah share di wall facebook miliknya tentang buku bertajuk "Beduk Diketuk" ini.. Memang terasa di hati nak belek apa keistimewaannya.

Tidak lama kemudian, En Suami pula telah membeli beberapa buku di MPH dan salah satunya buku ialah buku beduk diketuk ini... pucuk di cita ulam mendatang.. (pergh! siap pepatah)

Alhamdulillah berjaya menghabiskan bacaan buku ini, dan memang highly recommended untuk sama-sama kita baca.

Buku ini di karang oleh Ustaz Pahrol Mohd Juoi pemilik blog genta-rasa serta penceramah bagi segmen Mukmim Professional di dalam radio IKIM.fm setiap isnin petang dan TV3 sepanjang Ogos ini jam 7.00 pagi.


ustaz_pahrol
buku Beduk Diketuk

Antara ayat didalam buku ini yang membuatkan aku ingin terus membacanya adalah:

Syed Qutb pernah menukilkan: "Aku pergi ke Barat, aku lihat Islam tanpa Muslim. Tetapi bila aku pergi ke Timur, aku lihat Muslim Tanpa Islam"

Hal ini memang aku sangat setuju. Pernah aku bertanya pada kawan yang menetap di negara Barat.. Memang dia tidak menafikan Barat amat menepati masa, menjaga kebersihan, memelihara alam sekitar, dan lain-lain... 

Itu adalah amalan Islam. sebab Islam itu satu "cara hidup"... Sayangnya mereka bukan Muslim. 

Amalan itu tidak berlaku di kalangan orang Islam sendiri di Timur. Sikap membuang sampah merata-rata dan sebagainya masih berakar umbi.... Itulah maksud Syed Qutb "Aku lihat Muslim tanpa Islam"

Aku merenung jauh ke dalam diri juge, apakah aku sendiri menepati Islam "The Way Of Life"...? Datang lambat ke pejabat seperti sudah sinonim. Padahal sebagai muslim, kalau solat itu mendidik menepati masa, tentunya aku akan menjadi seorang yang punctual. Aku sendiri menunjukkan peribadi Islam yang tidak baik.

Mungkin masih belum terkesan ibadah yang aku lakukan (-__-") 

Kita semua manusia yang mebuat kesilapan, penting untuk memperbaiki diri sentiasa agar kesudahan kita pergi meninggalkan dunia dalam keadaan yang baik. Insha-Allah

beduk_diketuk
Antara catatan dari buku Beduk Diketuk

Pada sesiapa yang minat membaca, insha-Allah tak rugi beli buku ni... Sebagai santapan rohani..

Wallahu'alam



August 9, 2012

Doa Untuk Anak Soleh/Solehah

by Taste Of Tapah

Selasa minggu lepas saya berkesempatan menghadiri ceramah Ustaz Sharhan Syafie yang dianjurkan oleh Pejabat. 

Doa_anak_soleh
image from google : Ustaz Sharhan

Berikut doa yang diberikan kepada kami ketika salah seorang peserta bertanya tentang kesukarannya mempunyai anak yang jiwa runsing, agak keras hati dan tidak mendengar kata. Saya harap boleh manfaat semua;

Letakkan tangan kanan anda ke atas ubun-ubun kepala anak anda dan bacalah doa ini:

Allahumma faqihhu fiddin wa ‘allimhu takwil ~ untuk anak lelaki

Allahumma faqihha fiddin wa ‘allimha takwil ~ untuk anak perempuan

maksudnya :Ya ALLAH dalamkanlah pengetahuannya dalam agama dan ajarilah ia ta’wil Qur’an…

Baca kan bila-bila masa seperti sebelum anak ke sekolah, sebelum tidur dan sebagainya. Sertakan dalam hati Yakin pada Allah S.WT. Doa ini pernah dibacakan oleh Rasulullah SAW kepada Ibnu Abbas R.A

Mohon share supaya dapat dimanfaatkan oleh lebih ramai ibu dan bapa....

Wallahu'alam



August 6, 2012

Sabah Di Bawah Bayu :Part 2

by Taste Of Tapah

(maaflah post gambar makanan di bulan Puasa)


Dua bulan yang lalu Ummi pergi ke Sabah. Macam biasa mesyuarat.... Kali ni best sikit, sebab sempat jumpa kawan lama Ummi, dia duduk sana. Dia kahwin dengan orang Sabah...

Yang paling best, kawan Ummi belanja makan kat restaurant seafood marveles... Memang fresh semua seafood dia....

Maaf la post kan ni bulan-bulan puasa. Dah lama sangat dalam Draft. Sabar yer... Jom tengok.


Ini favorite kawan Ummi. OK gak la rasa dia. Kena cicah dengan sos dia, Kalau tak Ummi tak leh telan.


Sayur

Ini paling fantabulos!! Butter Prawn!!! Oh Memang sedap!

Lauk terakhir En Ikan Masak Sweet Sour.

Maaflah Ummi lupa tanya Ikan apa, sebab lapar. hehehe

K... sabar la menahan nafsu di Bulan Puasa yer.. 


August 5, 2012

Tiga Fasa Mendidik Anak

by Taste Of Tapah

Menurut Saidina Ali terdapat tiga fasa berbeza dalam mendidik anak.

Fasa pertama: Umur 7 tahun ke bawah. 

Ialah fasa kasih sayang. Ketika ini mantapkan mereka dengan bermain dan bergurau dengan anak-anak hingga mereka ini merasai betul bahawa kita sayang mereka. Merasa puas dengan kasih sayang.

Fasa kedua : Umur 7 hingga 14 tahun. 

Fasa ini adalah fasa bagi mendisplinkan anak-anak. Kenalkan do's and don't. 

Contoh: Tak boleh minum berdiri, atau kena hormat tetamu etc. Ketika umur 7 tahun juga ajar dan perkenalkan solat. Umur 10 tahun tak solat kena rotan. Tapi di fasa ini jangan hanya hukuman, kena LEBIHKAN ganjaran.

Contoh: Jika kita bagi tahu anak main bola jangan balik lepas maghrib. Petang tu anak balik main bola maghrib, kita marah. Hari kedua dia balik lewat juga, marah lagi. Masuk hari ketiga anak balik awal... Tapi kita diam buat tak tahu. SALAH. Beri ganjaran lebih supaya anak seronok buat perkara baik.

Fasa ketiga: Umur 14 tahun ke atas. 

Ini adalah fasa memerlukan kita bersahabat dengan mereka. Banyakkan berkongsi perkara dengan bersahabat. Ketika ini anak sudah akil baligh dan sudah mantap asasnya. Mereka sudah siap sedia melaksanakan syariat.


***


Salahnya kita (termasuk saya) kita mendidik anak-anak di peringkat 7 tahun ke bawah macam orang dewasa. Guna ayat "Ummi kata jangan main masa makan! Tak paham ker?" Memang la anak itu tidak paham.

Dan mendidik anak-anak yang dewasa 14 tahun ke atas dengan memukul. Itu sebab mereka lari dari rumah. 

Oleh itu mantapkan anak-anak mengikut fasa-fasa yang sesuai, supaya apabila mereka di marah bila dewasa mereka sedar perkara itu benar-benar tidak baik.


***


Untuk motivasi rasa sabar dalam mendidik anak-anak. Jangan marah atau runsing jika anak tidak berubah dengan apa yang kita hendak/seperti kita mahu. Kerana kita sendiri tidak berubah sebagaimana yang kita mahu. Sebab perubahan memakan masa. Cuba baiki diri dan berdoa perubahan kita dan anak dipermudah oleh Allah SWT.

Wallahu'alam harap dapat bantu dan menambah ilmu sahabat sekalian. This post written based on ceramah Ustaz Pahrol di IKIM.fm. Boleh share untuk manfaat lebih ramai ibu bapa.

Untuk muat turun lain-lain ceramah by Ustaz Pahrol boleh dengar di sini.






August 4, 2012

Mawar Nafastari

by Taste Of Tapah

Ini lah belog yang saya akan sentiasa lihat, baca dan amati... Pemilik belog ini mempunyai jiwa yang tabah dan sabar. Setiap manusia itu di uji, dan setiap ujian memerlukan kita kembali pada Nya...



Mawar, awak terlalu kuat... dan saya berdoa Allah merahmati awak, embun dan kekwa... 

***

Semoga Ramadhan ini mengangkat darjat kita bersama satu langkah lebih dekat dengan Nya. Ini kerana Ramadhan adalah bulan yang mendidik kita untuk melahirkan buah-buah taqwa... la'allamun tattaqun....

Ramadhan bukan hanya dengan menahan lapar dan dahaga, malah lebih dari itu... Imanan Wahtisaban...

Berdoalah segala apa yang kita lakukan hanya kerana mengharap pandangan Allah S.W.T.... kerana tanpa pandangan-Nya... Siapalah kita....

Ummi akan cuba lakukan sesuatu kerana Allah, dan tinggalkan sesuatu juga kerana Allah.... Sesungguhnya Allah itu dekat....



August 2, 2012

Bila Anak Pandai Mengemas

by Taste Of Tapah

Hai nama saya Zara... Saya anak owner belog nih... Saya rajin... Pandai Mengemas.
 Saya suka tolong Ummi saya susun barang.... 


Jom tengok saya susun barang dalam rumah saya


*


*


*


*


*


*


*


*




Mula-mula saya susun atas Tilam jer dulu.... Ha itu Mr Bean saya...

Comel kan dia?



Lepas tu saya cari barang-barang rumah Ummi saya letak bersepah-sepah, saya susun elok-elok... Ada ke ummi saya letak dalam bekas, mana nak nampak kan?

Rajin tak saya...




Kesudahannya penuh satu karpet... good job Zara!







July 31, 2012

Kancil Senget

by Taste Of Tapah

Suatu pagi yang dingin, ketika jem di pusat bandaraya Kolumpo. Aku seolah bukan menyusur jalan lagi, tetapi lebih kepada 'parking berjemaah' apabila ingin memasuki susur ke Jalan Sultan Ismail...

Apabila dah puas aku menekan punat radio. Dari ERA ke HOT ke HIT ke SINAR... memang semua tak berjaya menjentik halwa telinga yang runsing tak sampai opis lagi....

Akhirnya aku keluarkanlah telefon dan mula snap gambar sini, snap gambar sana....

Sedang asyik merakamkan gambar pemandangan pagi di kolumpo, tiba-tiba melintas laju kereta kancil ini, dan kelajuan menghasilkan kereta kancil senget yang comel...




k itu jer cerita kali ni pun... layan jer la k.. haha


p/s** oleh kerana Malaysia ni negara maju, sebab tu kita perhatikan ada sampah di bahagian bawah kanan gambar.... Lepas itu sampah tu pergi ke sungai, berkumpul sampai blok laluan air, Kolumpo banjir... salahkan SMART Tunnnel sahaja....Bijak memang Bijak! Banyak sebab yer banjir boleh berlaku... dan paling utama itu kuasa Allah S.W.T...

Alangkan TITANIC pun boleh karam....


July 17, 2012

Jambangan Buah Perisik

by Taste Of Tapah

Dah lama ummi teringin nak mengubah jambangan buah. Namun tak berkesempatan. Sebab tak der special event untuk nak di hadiahkan jambangan buah tersebut. 

Weekend yang lepas, Ummi dan Babah ditugaskan sebagai perisik. Tapi bukan la perisik macam 007. Tugas ummi dan babah ialah merisik Puteri untuk Sang Putera... Siapa lah gerangan Putera itu? Putera tu pakcik awak la Zara, adik babah. =)

Sesuai dengan keinginan ummi nak deco buah, ummi pun siapkan jambangan buah untuk di hadiahkan kepada si puteri.... Taaada.....

***

Inilah gambar cover cute *sila pitam* sambil bawak jambangan buah strawberry dan pisang celup cokelat. Macam rasa first time ummi letak muka sendiri dekat belog.. ngeh ngeh.. erm gambar Zara kena ada juge.



Entahlah ok ke tidak jambangan ni, (-__-") Nasib baik mak mertua jenis sempoi.. Kira main bawak jer la buah ni sebagai geng mengiringi cincin perisik.... *sila abaikan editing yang sungguh amatur*


OK gambar buah kena banyak sebab syiok sendiri.. kah kah. Sebenarnya topping cokelat ni tak berapa nak jadi, lain kali kena eksperimen dengan lebih kerap lagi.. 

***


Ni pulak bakul cekelat, di gubah dalam raga oleh your's truly.. Harga deco semua 30 ringgit. Gambar atas pakai speed light. Gambar bawah pula tidak, itulah penerangan effect gelap dan cerah yang anda lihat. Diri amatur nak guna editing photo. Letak watermark tu pun kategori rajin sudah...



***



Akhir sekali, bekas wajib.... tempat letak cincin risik.... OK bekas risik dan tunang ni turun temurun. Usia dah 4 tahun. Masih kekal anggun dengan sedikit sentuhan untuk nampak baru. Hurm dah lama tak buat deco benda-benda macam ni, sekali sekala buat seronok juge =)

***


Namun walaupun ummi suka buat deco gini, ummi masih berpendapat yang paling penting bukan lah terletak pada iringan ini semua, hadiah ini semua berharapan semoga mengukuhkan lagi tali silaturrahim yang akan di bina untuk kedua belah keluarga. Pengisiannya yang lebih penting. Yang dirisik perlu lebih menjaga diri, makala yang merisik pula perlu menggandakan lagi usaha untuk perbaiki ekonomi kerana selepas ini perlu mengambil tanggungjawap menjaga seorang wanita yang sebelum ini dipikul oleh ayahnya.

Untuk kedua adik ipar dan bakal biras ku.... Semoga satu langkah baru ini diberkati Allah dan dipelihara hubungan baik ini hingga kamu disatukan sebagai suami dan isteri.... Lepas dah jadi suami isteri nanti baru kita harapkan berpanjangan pula hingga ke syurga.... 

Sekian.

terima kasih kepada photographer tersohor en suami dan cik jimah

July 10, 2012

Lagu Lepas Golek-Golek Sebelum Tidur

by Taste Of Tapah

Tiga hari Ummi akan ke Penang outstation again...
Zara pulak Ummi hantar ke rumah Mak Ummi di kampung Tapah....

Sunyi nyer malam-malam tak bersembang dengan budak bijak sorang ni....
Jadi belog hari ini sempena rindu Ummi pada Zara.. 
Ummi post-kan lagu Ummi selalu nyanyi dengan Zara golek-golek atas katil sebelum tido sejurus selepas aktiviti gelak-gelak dan geletek-geletek serta guling-guling... oh sangat burn kalori! :)

Ummi suka kalau Zara sentiasa ingat lagu ni, sebab dalam hidup kita ini tak sentiasanya indah... 
Kena selalu kembali pada Dia waktu suka dan waktu duka...

Hamba-Hamba Allah by Opick


Hidup di dunia
Hanya sebentar saja
Bila duka
Bila tawa
Semoga hati kembali padaNya

Waktu yang berlari
Takkan pernah bisa
Kembali lagi
Bila perih
Bila sedih
Airmata bukan segalanya

Hanya hamba Allah yang selalu berserah
Hanya hamba Allah yang selalu berpasrah
Karna segalanya bergantung pada Nya
Hanya pada Dia semua bermuara

Detik waktu kan berlalu
Suka duka kan berlalu
Tiadalah semua abadi
Tangis Tawa Airmata
Semuakan berlalu dan pergi

Hanya pada Allah
Hati kan berserah
Hanya pada Allah
Jiwakan berpasrah
Karna segalanya bergantung pada Nya
Hanya pada Dia semua bermuara

Hanya hamba allah yang selalu berserah
Hanya hamba allah yang selalu berpasrah
Karna segalanya bergantung pada Nya
Hanya pada dia semua bermuara

Hanya pada Allah hati kan berserah
Hanya hamba Allah jiwa kan berpasrah
Karna segalanya bergantung pada Nya
Hanya pada Dia semua bermuara
Semua kan bermuara ..

lyrics copy from beloq Aznani

July 4, 2012

Tangisan Kekuatan Jiwa

by Taste Of Tapah



Satu pagi yang agak tidak kurang sibuknya seperti pagi-pagi yang lain, aku menerima pesanan BBM daripada seorang yang aku gelar sahabat.

Banyak masalahnya bersama suami yang diluahkan hingga sayu aku membacanya. Dan menjadi tanggungjawap seorang sahabat untuk membantu sahabatnya kembali tersenyum.......

Alhamdulillah, Allah sering memberi peluang aku didatangi oleh rakan-rakan untuk menceritakan masalah yang mereka hadapi... Sebab dengan cara itu aku rasa Allah ingin aku sendiri memperbaiki diri aku. Melalui masalah-masalah itu aku nampak 'kekurangan' yang aku pernah lakukan, tanpa sedar... 

"Mungkin ini cara 'Dia' menegur ku....." kataku dalam hati

Aku soroti setiap masalah, dan aku nampak kekuatan dalam setiap penceritaan... Allah menjadikan wanita itu seperti lemah, sering mengalirkan air mata, namun sebenarnya, pada setiap tangisan air mata yang mengalir, kekuatan jiwa mereka itu terisi.... Wanita menjadi semakin tabah dan kuat. Mengharungi pahit maung rumahtangga, masalah keluarga atau mertua, masalah dengan anak, masalah kewangan, masalah dengan teman istimewa, masalah dengan rakan sekerja atau sekolej, masalah kesihatan dan banyak lagi masalah yang kadang tak terjangkau di fikiran aku.

Dan dari situ aku selalu tersenyum, kerana mereka yang mendekatiku ini semuanya disayangi Allah... 

Bagaimana kita jika sayang pada seseorang? Kita menghubungi mereka, kita SMS, BBM, email..bertanya khabar, ziarah. Tetapi kalau kita lupa, langsung kita tidak ambil tahu perihal orang yang kita lupakan itu....

Begitu juga Allah, dia sayang pada sahabat-sahabatku yang datang mengadu ini, sebab itu Allah uji... Dia tak mahu orang yang disayanginya terus leka dan terlalu bergembira dengan dunia.. Kerana lupa dan leka membuat hati manusia mati.... 

Aku amat yakin ada antara sahabatku yang tidak mahu mendengar kata-kata semangat yang panjang lebar, mereka merasa cukup bila ada yang mendengar, dengan meluah itu mereka akan merasa perlahan-lahan bebanan itu hilang...

Pada semua sahabat ku, kita semua diuji dengan cara berbeza... Setiap ujian itu sesuai dengan kekuatan kita... Namun jangan 'kita' (nasihat diri sendiri juga) pegang masalah itu terlalu lama. 

***


Pernah saya mendengar satu cerita Perihal gelas..Gelas itu kita semua tahu ringan sahaja.


Di satu kelas, datang seorang pensyarah, menyuruh salah satu muridnya memegang sebiji gelas yang berisi sedikit air. Murid itu pun tersenyum sinis merasakan perkara itu terlalu mudah untuknya... 

Tanpa berlengah dia pun terus memegang gelas tersebut.



Memang gelas itu ringan sahaja, dan dengan mudah murid itu dapat melaksanakannya... Kelas mulai bising kerana semua murid-murid yang lain tertanya-tanya , apa motif sebenar pensyarah tersebut?

Seminit telah berlalu, akhirnya murid tadi bertanya, "Boleh saya turunkan gelas..."

 Pensyarah itu menjawap, "Kenapa? Anda rasa penat?"

"Ya" jawap murid itu ringkas.

"Teruskan lagi memegang hingga 5 minit"

Akhirnya murid tersebut mengalah kerana terasa terlalu kejang tangan dan lengannya, menyebabkan merasa berpeluh anggota badannya....

"Apa awak rasa akan jadi jika awak terus memegang gelas tadi untuk tempoh 1 jam?" tanya pensyarah tersebut.

"Mungkin saya pitam atau pengsan" jawapnya spontan seolah-olah sudah memahami maksud pensyarah itu...

***

Moral of the story, begitulah juga kita... walaupun masalah kita seharian dalam hidup ini terlalu ringan/kecil pada pandangan kita, sebagaimana ringannya gelas tadi, tetapi apabila kita memengangnya terlalu lama, ianya pasti membebankan emosi dan akal fikiran kita... Malah jika tidak kita lepaskan atau selesaikan ianya mungkin mudarat pada kesihatan kita sendiri.

Oleh itu lepaskanlah masalah kita walau sekecil manapun, jika ada dendam lepaskanlah dengan cara memaafkan, jika ada kesedihan lalu, lupakan dan keep moving forward, jika ada dosa dan masalah yang ringan sekalipun, bertaubat dan kembalikannya pada Allah pencipta setiap inci tubuh kita, mengadulah padaNya. Malah menangislah... Menangislah kerana Allah. Semoga dengan tangisan kekuatan jiwa itu akan hadir.

Dengan cara itu hidup kita akan menjadi lebih tenang, kecergasan juga semakin bertambah...

sekian cerita hari ini sebagai pengubat hati saya dan kalian yang membacanya.... :)



May 25, 2012

Kisah Norma

by Taste Of Tapah

Yer saya dah lama tak update blog... {-_-"} Saya banyak concentrate pada family, anak dan kerja yang tidak kunjung surutnya... Petang ni, sempat jenguk jap T.O.T dan blog walking ke beberapa blog termasuk blog officemate sue. Terkejut sangat bila sue bagi tau, Norma telah meninggal dunia rabu lepas..... sob sob {T_T}

Sebak sangat sebab pernah tengok suaminya Talib di rakaman MHI TV3 dan mengikuti perkembangan kesihatannya isterinya Norma melalui belog tentang Norma. Terlalu sebak dan terharu melihat semangat suaminya... Norma sakit sejak melahirkan anak pertamanya.. Lebih kurang 1 tahun selepas mendirikan rumah tangga. Kini Norma telah kembali kepadaNya...Cinta hingga akhir hayat.

Semoga Allah melapangkan kuburnya arwah dan semoga arwah tergolong dalam hamba Allah yang mendapat rahmatNya...

Ajal kita?

Allah itu Maha Tahu... sedang kita..... amat lemah tanpa rahmat dan ihsan Nya....


April 28, 2012

30 Tahun di Alam Dunia

by taste of tapah

Alhamdulillah dah 30 tahun aku berada di dunia ini... sebelum ini aku pernah tinggal di dua alam. Yakni Alam Roh dan Alam Rahim. Ini perjalanan aku yang ke tiga yakni ALAM DUNIA. Selepas ini aku masih ada 3 alam lagi untuk di lalui, Alam Barzakh, Alam Akhirat untuk pengadilan dan penamatnya adalah Alam Pembalasan yang kekal.

Masih panjang perjalanan aku sebagai seorang makhluk Allah ini. Bekalan yang aku bawak, tak pasti mencukupi atau tidak untuk 3 alam yang akan datang nanti. Jika aku sibuk memikirkan tentang 3 alam ini, mungkin aku akan rasa segala masalah yang ada untuk sisa-sisa umur yang sekejap di ALAM DUNIA ini sebagai kecil dan tidaklah seberat mana.

Alhamdulillah, masih diizinkan umur lebih sedikit di ALAM DUNIA untuk mengumpul bekalan untuk dibawa ke alam seterusnya.... Lalai dan godaan syaitan serta jin memang adalah antara perkara payah untuk insan yang lemah seperti aku ini.

Alhamdulillah juga, semakin masa berlalu, semakin berbeza impian dan 'goal' yang ingin aku capai dalam hidup. Aku yakin setiap masa lalu yang berlaku itu, keburukkan atau kebaikan, sentiasa membawa aku ke arah yang lebih baik, dan yang paling penting ke arah yang semakin tenang. Alhamdulillah.... Namun ada masanya kekalutan yang ada pada aku sebenarnya adalah apabila, di suatu hari itu, aku sendiri yang melalaikan dan melewatkan solatku.

Di usiaku 30 tahun ini, aku baru sedar dan paham, orang yang patut aku raikan setiap hari lahirku, bukan lah diri ku sendiri, tetapi ianya adalah ibu dan bapa aku... Mereka yang melahirkan, mereka juga yang membesarkan aku. Begitu banyak kepayahan yang mereka lalui sehingga anak mereka ini berjaya mendapatkan segulung ijazah, begitu banyak pengorbanan yang mereka korbankan demi kebahagian dan kesenangan anak-anak. Sekarang aku bekerja dengan ramai orang sebaya ayah dan ibu ku, selalu raut wajah mereka suram selepas menerima panggilan anak yang meminta duit untuk belanja pengajian... Terdetik dalam hatiku, inikah juga wajah suram ayah dan ibuku selindungkan?

Pertama kalinya di hari lahir aku, aku ucapkan terima kasih mak, terima kasih ayah, atas pengorbanan dan kasih sayang yang tak pernah jemu mak dan ayah berikan. Kita bukan asal dari senang, namun, mak ayah tak pernah buat kami rasa susah. Terima kasih, terima kasih, terima kasih...

"Ya Allah seluruh hidupku ini milik Mu... takdirkanlah aku melakukan ketaatan dalam hidupku..."

Alhamdulillah untuk 30 tahun di Alam Dunia....



April 25, 2012

6 Langkah Pakai Cekak

by Taste Of Tapah

Jom Kita Lihat 6 Langkah Memakai Cekak

 Langkah Pertama: Ummi Pakai kan Cekak, Zara Suka 
*cantik tak Ummi?*

 Langkah Kedua: Bergambar dengan aksi biasa 2 jari telunjuk kat pipi.... *senyum*

 Langkah Ketiga: *Nak pergi depan la Ummi*

 Langkah Keempat: *Turun Kerusi*

 Langkah Kelima: Dekat depan, Cubaan Bukak Cekak

*

*

*

*

*

*

*

*

 Langkah Keenam: Selamat dah cekak kat tangan..  (-__-)"








April 23, 2012

Cerita Birthday Zara ke-3: 'Ceasarean Section'

by Taste Of Tapah

Hari ini genap anak ummi berusia 3 tahun. Alhamdulillah Allah meminjamkan Zara kepada hidup ummi, sebagai pengikat kasih sayang ummi dan babah. Tiga tahun yang lalu, pada tarikh 23hb April 2009, hari khamis, jam 8.30 pagi, waktu dhuha. Zara dilahirkan ke dunia ini... 

Segalanya berlaku begitu pantas, 40 minggu 10 hari mengandungkan Zara adalah saat yang paling ummi rindui... Tatkala itu, setiap kali ummi bersedih, atau gembira, Zara akan mendengar cerita, dan keluhan ummi. Zara dikandungkan sebagai  pendengar yang baik. Alhamdulillah lahirnya juga kini, menjadi seorang pendengar yang baik.

Hari ini di hari lahirmu, inilah dia cerita hari bersejarah bagaimana Zara lahir ke dunia ini..... Mungkin boleh ummi kongsikan pengalaman ini juga dengan rakan-rakan dan pembaca belog T.O.T ini untuk dijadikan iktibar atau sedikit persediaan.

***

Hari rabu, 22hb April 2009, sehari sebelum Zara dilahirkan, ummi telah menyerah diri ke UKMSC kerana telah mengandung lebih 40 minggu 10 hari. Sampai sahaja di ward, jam 11.30 pagi tanpa lengah Doktor telah memaksukan ubat 'induce' kepada ummi bagi memaksa 'contraction' berlaku. Ini kerana tempoh masa yang lama melebihi 40 minggu di dalam perut ummi agak bahaya, Doktor khuatir Zara telah mula memakan najis sendiri. 

Bermula dari saat ubat induce dimasukkan, ummi telah merasa sakit contraction. Ianya berlarutan sehinggalah jam 3.00 pagi keesokkan harinya, Doktor memeriksa bukaan laluan. Ianya telah terbuka sebanyak 3cm, lalu Doktor UKMSC, Dr. Ani Emilia ketika itu, memutuskan untuk memecahkan air ketuban bagi mempercepatkan proses bukaan. Tepat tekaan Dr Ani, ketika air ketuban dipecahkan, najis Zara telah sama-sama keluar ketika itu.

Degupan jantung Zara juga ketika itu tidak stabil kesan daripada ubat 'induce' yang dimasukkan. Walaubagaimanapun, sekiranya ubat induce diberhentikan, tiada 'contraction' akan berlaku. Oleh itu, Doktor memutuskan untuk menunggu...

Jam 5.00 pagi ketika itu, Dr. Ani datang semula memeriksa bukaan, masih kurang, hanya 4 ke 5 cm sahaja. Setiap selukan pemeriksaan bukaan oleh Doktor Ani disertai dengan najis yang banyak dari dalam rahim.

Ummi dan Babah boleh dengar ketika itu, degupan jantung Zara semakin tidak stabil....

Dr. Ani memandang tepat kepada ummi, dan memberitahu... 

"Puan, bunyi jantung anak puan semakin tidak stabil dan lemah, najis semakin banyak, saya boleh memberhentikan ubat induce ini, tetapi ianya akan melambatkan proses bukaan. Najis ini pula mungkin akan menyebabkan jangkitan pada paru-parunya sekiranya anak puan dibiarkan lebih lama dalam kandungan. Saya nasihatkan puan dibedah bagi menyelamatkan anak puan."

Hati ibu mana yang tidak hiba mendengar penjelasan seperti itu, walaupun ummi tahu peritnya sakit yang bakal ummi tanggung akibat bersalin secara pembedahan, namun ummi ketepikan semua itu bagi memastikan Zara selamat.

Sejurus ummi menandatangan surat pembedahan, terus ummi dimasukkan dengan ubat bius separuh badan (epidural). Babah kelihatan amat risau pada ummi dan Zara. Babah dibenarkan untuk masuk kedalam dewan pembedahan, walaubagaimanapun, babah memilih untuk membaca surah Yasin di bilik.

Alhamdulillah, jam  8.30 pagi, kedengaran suara tangisan bayi. Ummi bersyukur dan menitis airmata. Anak ummi selamat. Ummi mengucup wajah Zara sebelum Zara dibawa keluar. Ummi pula masih di dalam bilik pembedahan kerana proses menjahit perut ummi memakan masa agak panjang, ditambah pula ummi diserang asthma ketika di dewan pembedahan menyebabkan ummi dikuarantin di dalam selimut panas untuk tempoh waktu yang agak lama.

Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah....

***

Hari ini tiada hadiah yang dapat ummi berikan kecuali doa seorang ibu untuk seorang anak.... Seperti ibu-ibu yang ada di seluruh dunia, yang masih ada iman dan kewarasan dalam hatinya, tentu sekali banyak harapan yang disandarkan kepada setiap anaknya...

Ummi bukan penentu masa depan mu, Ummi hanyalah seorang pembantu dalam mengemudi ke mana arah mu... Ummi bukan hanya harap kamu begini dan begitu, tetapi Ummi sentiasa berharap agar diberi hidayah dan taufik oleh Allah S.W.T supaya diberikan ilmu bagaimana Ummi dapat menjadi Ibu yang terbaik untuk mendidik mu kejalan Allah... Semoga setiap kejayaan mu di dunia ini disertai oleh taqwa dan zuhud mu kepadaNya... Tiada kejayaan yang paling manis melainkan dapat bertemu Allah di Daerah tertinggi... dan tiada harta yang paling bermakna melainkan anak yang soleh dan solehah yang mendoakan ibu dan bapanya....






April 22, 2012

Banner Pertama

by Taste Of Tapah

Setelah sekian lama blog ini lahir, baru hari ini mencatat sejarah mempunyai BANNER!! huh... yeay! blog dah ada name tag! yeay yeay! *melompatmacambarney*

Kesuntukkan masa adalah sebabnya ummi tak sempat nak bukak photoshop dan mulakan langkah pertama.... Masa sebelum ini diuruskan kepada perkara yang lebih mustahak.

Setiap yang berlaku ada hikmahnya, menjaga suami dihospital menyebabkan ummi mengisi masa lapang sambil membuat banner ini.... Biasa-biasa sahaja. Masa yang diambil 2 jam *memang beginner*. Bukak youtube, cari tutorial 'how to make header for blog' dan terus mulakan langkah....

Inilah hasilnya......


Sebenarnya ini jer gambar background yang jumpa, mungkin next time ada masa lagi, boleh cari gambar lain pulak....

Alhamdulillah babah boleh discharge hari ini, dan alhamdulillah juga sepanjang babah di ward, ramai yang memberi bantuan, thanks to mama long and opah yang tolong jagakan Zara. Ayah, Adik, Bapa & Ibu mertua serta ipar duai yang datang meneman serta memberi makanan... Juga tak lupa pada sahabat yang datang melawat...

Alhamdulillah... semoga Allah sahaja membalas jasa kalian.

Doakan kesihatan kami sekeluarga... Amin...



April 19, 2012

Thursday Quote #1

by Taste Of Tapah

Yang panjang tak semestinya ada isi, yang pendek tak semestinya tak der banyak maksud.... Jom share quote pendek untuk hari ini!

A mother who is really a mother is never free ~from Honore de Balzac




April 15, 2012

Mengapa Yahudi Bijak?

by Taste Of Tapah

Mengapa Yahudi Bijak?

(Kisah Copy Paste) Setelah berada 3 tahun di Israel kerana menjalani housemanship dibeberapa hospital disana, ada beberapa perkara yang menarik dapat saya perhatikan untuk dijadikan tesis ini, iaitu "Mengapa Yahudi Bijak?". Memang tidak dapat dinafikan ramai cendikiawan berbangsa Yahudi, dari segala bidang, Engineering, musik, saintis dan yang paling hebat ialah bidang perniagaan, dimana ia memang paling tersohor. Hampir 70% perniagaan di dunia dikuasai oleh kaum Yahudi, dari kosmetik, pakaian, pemakanan, senjata, perhotelan, perfileman diHollywood dan sebagainya.


Ketika tahun kedua, akhir bulan December 1980 dan sedang saya menghitung hari untuk pulang ke California saya terfikir apakah sebab nya kaum Yahudi begitu pintar? Kenapa tuhan memberi kelebihan kepada mereka? Apakah ini suatu kebetulan? Atau olah manusia sendiri? Adakah bijak boleh dijana? Seperti kilang pengeluaran? Maka saya pon tergerak membuat tesis untuk Phd saya, disamping kebaikan untuk umat sejagat dan dapat hidup secara harmoni.
 
Untuk pengetahuan anda tesis yang saya lakukan ini mengambil masa hampir lapan tahun, ini kerana untuk mengumpulkan data-data yang setepat mungkin. Antara data-data yang saya kumpulkan ialah pemakanan, adat resam, ugama, persiapan awal untuk melahirkan zuriat dan sebagainya dan data data tadi saya cuba bandingkan dengan bangsa dan kaum kaum lain.

Marilah kita mulakan dengan persiapan awal melahirkan zuriat. Di Israel, setelah mengetahui yang sang ibu sedang mengandung, pertama kali saya perhatikan ialah, sang ibu akan sering menyanyi dan bermain piano dan si ibu dan bapa akan membeli buku metamatik dan menyelesaikan masalah metamatik bersama suami, saya sungguh hairan kerana  teman saya yang mengandung sering membawa buku metamatik dan bertanya kepada saya beberapa soalan yang beliau tak dapat menyelesaikanya, oleh kerana saya memang minat tentang metamatik, tentu saja dengan senang saya bantu beliau. Saya bertanya kepada beliau, adakah ini untuk anak kamu? Beliau menjawab, "ia, ini untuk anak saya yang masih didalam kandungan,saya sedang melatih otak beliau, semuga ia menjadi genius apabila dewasa kelak"

Perkara ini membuat saya tertarik untuk mengikut perkembangan beliau seterusnya. Berbalik kepada metamatik tadi, tanpa merasa jenoh beliau membuat latihan metamatik sehingga beliau melahirkan anak.

Seperkara lagi yang saya perhatikan ialah pemakanan beliau, sejak awal mengandung beliau gemar sekali memakan kacang badam dan korma bersama susu , dan untuk tengah hari makan utama beliau ialah roti dan ikan tanpa kepala bersama salad yang digaul dengan badam dan berbagai jenis kekacang, menurut beliau daging ikan sungguh baik untuk perkembangan otak dan kepala ikan mengandungi kimia yang tidak baik yang dapat merosakkan pengembangan dan penumbuhan otak anak didalam kandungan. menurut beliau ini adalah adat orang orang yahudi ketika mengandung dan ianya menjadi semacam kewajipan untuk ibu ibu yang sedang mengandung mengambil pil minyak ikan. Ketika saya diundang untuk makan malam bersama orang orang Yahudi, perkara pertama yang saya perhatikan ialah menu mereka.
Setiap undangan yg saya perhatikan ialah mereka gemar sekali memakan ikan (hanya isi atau fillet) dan biasanya daging tidak akan ada bersama dimeja jika ada ikan, menurut mereka, campuran daging dan ikan tak elok dimakan bersama. Salad dan kacang adalah suatu kemestian, terutama badam. Seperkara yang pelik ialah mereka akan memakan buah buahan dahulu sebelum
memakan hidangan utama. Jangan terperanjat jika anda diundang kerumah Yahudi anda akan dihidangkan buah buahan dahulu. Menurut mereka, dengan memakan hidangan kabohidrat (nasi atau roti) dahulu kemudian buah buahan, ini akan menyebabkan kita merasa ngantuk dan lemah dan payah untuk memahami pelajaran disekolah.



Di Israel, merokok adalah taboo, apabila anda diundang makan dirumah Yahudi, jangan sekali kali merokok, dan tanpa malu mereka akan menyuruh anda keluar dari rumah mereka dam merokok diluar rumah mereka. Menurut saintis di Universiti Israel, siasatan menunjukkan nikotin dapat merosakkan sel utama pada otak manusia dan akan melekat pada genes, ini bermakna keturunan perokok bakal membawa generasi yg cacat otak ( bodoh atau lembab). Suatu penemuan yg dahsyat ditemui oleh saintis yg mendalami bidang genes dan DNA. Para perokok harap ambil perhatian. (Ironi nya, pemilik pengeluar rokok terbesar adalah ...... tekalah sendiri..!)


Perhatian saya selanjutnya ialah melawati tadika mereka, Pemakanan anak anak tadi cukup dikawal, makanan awal ialah buah buahan bersama kacang badam, diikuti dengan menelan pil minyak ikan (cod oil lever) Didalam pengamatan saya, kanak Yahudi sungguh bijak dan rata
rata mereka memahami 3 bahasa iaitu Hebrew, Arab dan Inggeris dan sedari awal lagi mereka telah dilatih bermain piano dan violin, ini adalah suatu kewajipan. Menurut mereka bermain musik dan memahami nota notanya dapat meningkatkan lagi IQ kanak kanak dan sudah tentu bakal menjadikan budak itu bijak.

*untuk perkara ini TOT rasa elok untuk kita muslim mengalunkan zikir atau ayat-ayat alQuran untuk meningkatkan IQ anak-anak kita*



Ini menurut saintis Yahudi, gegaran musik dapat stimulate (semacam senaman untuk otak) maka itu terdapat ramai sekali genius musik terdiri dari kaum Yahudi. Seterusnya ke darjah 1 hingga 6, anak anak Yahudi akan diajar metamatik berkonsepkan perniagaan dan pelajaran sains amatlah diberi keutamaan. Di dalam perhatian peribadi saya, perbandingan dengan anak anak di California, ianya jauh berbeza tentang IQ dan boleh saya katakan 6 tahun kebelakang!!!. Segala pelajaran akan dengan mudah di tangkap oleh anak Yahudi. Selain dari pelajaran tadi sukan juga menjadi kewajipan bagi mereka dan sukan yg diberi keutamaan ialah memanah, menembak dan berlari, menurut teman saya ini, memanah dan menembak dapat melatih otak mem fokus sesuatu perkara disamping mempermudahkan persiapan untuk perhidmatan negara.



Selanjutnya pemerhatian saya menuju ke sekolah tinggi (menengah) disini murid murid ditekan dengan pelajaran mata sains dan mereka digalakkan mencipta produk, segala projek mereka walaupon kadangkala kelihatannya lucu dan mengarut, tetap diteliti dengan serius apatah lagi ianya berupa senjata, perubatan dan engineering, idea itu akan dibawa ke institute tinggi di Politeknik dan Universiti.



Satu lagi yg di beri keutamaan ialah fakulti perniagaan. Saya sungguh terperanjat melihat mereka begitu agresif dan seriusnya mereka tentang perniagaan. Diakhir tahun diuniversiti, para penuntut dibidang niaga dikehendaki melakukan projek dan memperaktik kanya dan anda hanya
akan lulus jika kumpulan anda(10 pelajar setiap kumpulan) dapat keuntungan sebanyak $US1juta! Anda terperanjat? Itulah kenyataan, dengan rangkaian seluruh dunia dan ditaja sepenuhnya oleh syarikat milik Yahudi, maka tidak hairanlah mereka dapat menguasai ½ perniagaan didunia! Siapakah yg mencipta design Levis yg terkini? Ianya dicipta di Universiti Israel oleh fakulti bisnes dan fesyen.



Pernahkah anda melihat cara orang Yahudi melakukan ibadah mereka? Salah satu caranya ialah dengan menggoyangkan kepala mereka, menurut mereka ini dapat mengaktifkan otak mereka dan menambahkan oksijan dikepala, banyak ugama lain di Timur Tengah, seperti Islam juga ada
menyuruh umatnya menunduk atau menggoyangkan kepala, ini guna dapat mensimulasikan otak kita supaya bertambah aktif. Lihat orang orang Jepun, mereka sering menunduk nundukkan kepala dan ianya sebagai adat. Ramai orang orang Jepun yg pandai? Adakah ianya sebagai kebetulan? Kegemaran mereka ialah sushi (ikan mentah). Adakah ini kebetulan? Fikirkanlah!

Berpusat di New York, Dewan perniagaan Yahudi bersedia membantu mereka yg berminat untuk melakukan bisnes (sudah tentu untuk Yahudi sahaja) jika mereka ada idea yg bernas, jawatan kuasa akan memberi pinjaman tanpa faedah dan pentadbir dari jawatan kuasa tadi akan bekerjasama dengan anda untuk memastikan yg perniagaan mereka menurut landasan yg betul. Maka itu lahirlah Starbuck, Dell comptr, Cocacola, DKNY, Oracle, Perfileman di Hollywood, Levis, Dunkin Donut dan ada beratus kedai ternama dibawah naungan dewan perniagaan Yahudi di New York.  

Graduan Yahudi dari fakulti perubatan New York akan disarankan untuk mendaftar dipersatuan ini dan digalakkan memulakan klinik mereka sendiri dengan bantuan wang tanpa faedah, barulah saya tahu mengapa hospital di New York dan California sentiasa kekurangan doktor pakar.

Kesimpulanya, pada teori saya, melahirkan anak danketurunan yg bijak boleh dilaksanakan dan tentunya bukan semalaman, ianya memerlukan masa, beberapa jenerasi mungkin? Persiapan awal adalah ketika sang ibu mengandung, galakkanlah siibu melakukan latihan metamatik yg mudah tetapi konsisten disamping mendengar musik klasik. Seterusnya ubahlah cara pemakanan, makanlah makanan yg elok dan berhasiat yg baik untuk otak, menghayati musik sejak kecil adalah baik sekali untuk penumbuhan otak kanak kanak, dengan bermain piano dan violin sudah tentu dapat melatih anak anak mencerdaskan otak mereka demikian juga sukan yg memerlukan konsetrasi yg tinggi, seperti memanah, bola keranjang, dart dan menembak. Merokok menjanjikan jenerasi yg moron (goblok) dan sudah tentu genes bodoh akan mengikut ke jenerasi siperokok. Lawatan saya ke Singapore pada tahun 2005 amat memeranjatkan sekali, disini perokok seperti dianak tirikan dan begitu susah sekali untuk perokok dan anda tahu berapa
harga sekotak rokok? US$ 7 !!! ini bersamaan perbelanjaan sehari untuk makan anda!! Saya puji sekali sikap pemerintah Singapore dan menkjubkansekali!!! dan seperti Israel ianya begitu taboo dan cara pentadbiran dan segi pembelajaran mereka hampir serupa dengan Israel, maka itu saya lihatbanyak institusi pelajaran mereka bertaraf dunia walaupon hakikat nyanegeri Singapore hanyalah sebuah pulau sebesar Manhattan!!


Anda mungkin muskil, benarkah merokok dapat melahirkan jenerasi goblok, saya telah menemui beberapa bukti menyokong teori ini. Lihat saja Indonesia, jika anda ke Jakarta, dimana saja anda berada, dari restoran, teater, kebun bunga hingga kemusium hidung anda akan segera terbau asak rokok! Dan harga rokok? Cuma US$ .70cts !!! dan hasilnya? Dengan penduduknya berjumlah jutaan orang berapa banyak kah universiti terdapat disana? Hasil apakah yg dapat dibanggakan? Teknologi? Jauh sekali. Adakah mereka dapat berbahasa selain dari bahasa mereka sendiri? Mengapa mereka begitu sukar sekali menguasai bahasa Inggeris? Ditangga berapakah kedudukan mereka di pertandingan metamatik sedunia? Adakah ini bukan akibat merokok? Anda fikirlah sendiri.



Di tesis saya ini, saya tidak akan menimbulkan soal ugama atau bangsa, adakah Yahudi itu zalim sehingga diusir dari semenjak zaman Paraoh hingga ke Hitler, bagi saya itu isu politik dan survival, yg ingin saya ketengahkan ialah, mampu kah kita dapat melahirkan jenerasi yg bijak seperti Yahudi? Jawabanya ialah mungkin dan tidak mustahil dan ianya memerlukan perubahan, dari segi pemakanan dan cara mendididik anak dan saya kira hanya memerlukan 3 jenerasi sahaja. Ini dapat saya lihat sendiri tentang cucu saya, ini setelah saya mengajar anak saya melalui program yg telah saya nyatakan diatas tadi, pada umur 9 tahun (cucu saya) dia dapat menulis esay sepanjang 5 mukasurat penuh. Esay nya hanyalah mengenai Mengapa saya gemarkan tomato!


Selamat sejahtera dan semuga kita dapat melahirkan manusia yg bijak dan bersifat mulia untuk kebaikan manusia sejagat tanpa mengenal batasan bangsa.



Dr. Stephen Carr Leon

dipetik dari blog http://azimaris.blogspot.com dan page Wardina Saffiyah

*walaupun apa yang ditulis oleh Dr Stephen ini bagus, saya personally rasa sebagai muslim, bijak sahaja bukan ukurannya... tapi perlu ada jiwa dan roh yang bertaqwa dan zuhud pada Allah....  Orang Yahudi hanya bijak tetapi dalam masa yang sama takut mati dan tidak berperi kemanusiaan... (walaupun tidak semua)... Kita sebaliknya perlu mengikut sunnah Nabi Muhammad S.A.W, kerana orang Yahudi sendiri walau menidakkan Muhammad S.A.W sebagai pesuruh Allah, mereka banyak mengikut cara hidup Baginda Nabi Muhammad S.A.W itu sendiri... wallahu'alam*


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...