December 27, 2011

2011 yang laju

by Taste Of Tapah



I'm on my way to kedah last weekend when i open up my notes and type this post. it was a long journey during christmas holiday. 


Aku ada meeting Isnin pagi di Politeknik Muazam Jitra Kedah. Sepatutnya Isnin adalah hari cuti bagi aku yang bekerja di Kolumpo kerana Christmas jatuh pada hari Ahad. Namun kerana mengikut arahan, terpaksa la mengorbankan Ahad sebagai hari perjalanan ke kedah, dan Isnin hari mesyuarat tersebut. Zara terpaksa tinggal di Tapah di bawah jagaan ibuku kerana mesyuarat di Kedah bukan hanya agenda utama, pada Rabu ada satu lagi Mesyuarat di Politeknik Seberang Perai di Pulau Pinang.


Alhamdulillah, jauh perjalanan luas pandangan. tidak hanya menambah pengetahuan dengan berkerja, namun dapat jua melihat budaya dan cara hidup rakyat senegara tapi berlainan latar belakang dan sedikit berbeza.... Mulut memang terkumat kamit mengeluh sebab terpaksa bekerja pada hari cuti, anak pula berjauhan, tapi bila di fikirkan, dalam sehari 8 pagi hingga 5 petang bukan nya penuh waktu bekerja, ada masanya kadang-kadang melencung juga. Anggaplah ini satu waktu gantian bagi mendapat keberkatan gaji yang diperolehi untuk digunakan dalam membesarkan Zara... (Ayat penyedap hati)


Sedar tak sedar 2011 dah nak melabuhkan tirai dan 2012 akan hadir memberikan salam... Banyak suka duka yang berlaku sepanjang 2011 yang pada aku memberikan seribu satu kekuatan jiwa. Banyak juga peristiwa yang secara tidak langsung mengubah persepsi aku tentang kehidupan.


Yang paling memberi kesan adalah apabila terpaksa dibedah kerana disahkan oleh doktor mengandung luar rahim dan sebelah tiub folopio terpaksa di buang... Belum sempat menceritakan tentang pengalaman aku mengenai perkara ini, kerana mencoret tentang itu sebenarnya dapat jua memberi manfaat kepada sahabat sahabat yang sudi membaca taste of tapah ini.... Banyak pengalaman yang tidak semestinya kita perlu lalui... Cukup kita ketahui...


Sejak dulu, aku di plug-in kan di dalam kepala, apabila kita di timpa musibah, kita adalah orang yang sering membuat dosa/kesalahan pada orang lain. Hingga di sebabkan kesalahan dan dosa itu kita di balas oleh Allah sedemikian 

Namun ketika tempoh segala musibah itu terjadi pada aku, aku sedar akan sesuatu... Semua orang di dunia ini melakukan kesalahan dan dosa... Semua orang di dunia ini di timpa musibah dan diduga... Malah banyak lagi orang yang lebih teruk keadaannya daripada aku...


Dan masih banyak sahabat yang mengambil berat, bersusah payah datang melawat dan tak jemu meberi semangat. Masih ramai sahabat yang baik dan berfikiran positive


Tatkala aku sedih aku sentiasa ingat pesan suami ku buka la Al-Quran.. dan banyak ayat-ayat Allah itu menyentuh hati aku. (Antaranya surah Al-Anbiyaa' ayat 108 - 111 memang memberi kesan pada aku ketika itu, tapi tak pandai nak terangkan kerana bukan lah aku layak bercakap tentang tafsir tanpa ada rujuan dan guru yang sahih)


Allah akan menguji orang yang ingin meningkatkan iman dan ketaqwaannya.. Sekiranya ia sabar dengan dugaan itu, dia akan diangkat lebih tinggi darjatnya.. Ketika aku sakit, baru aku tahu akan nikmat solat.. Sewaktu sihat, badan selalu rasa malas dan liat untuk mengerjakan ibadah solat.. Namun bila sakit, pada Allah lah kita ingin mengadu, dan ketika itulah sukarnya badan yang sakit ingin sujud, rukuk malah nak mengambil wuduk juga tidak semudah biasa. 


Allah akan menguji seseorang sesuai dengan kekuatannya untuk menghadapi sesuatu masalah..


Tidak sesuai kita bertanya-tanya "kenapa aku di uji begini?"


Tidak sesuai juga kita bertanya "apa dosa aku hingga diuji begini?"


Rasulullah S.A.W juga pernah pernah diuji, Baginda pernah kehilangan anak... Pernah kehilangan isteri tercinta....  Pelbagai kesusahan yang ditimpa oleh Baginda... Siapakah Baginda? Rasulullah S.A.W adalah Kekasih Allah.... Dan Baginda juga di uji.. Apatah lagi kita manusia biasa yang sentiasa bergelumang dengan kesalahan dan kesilapan sepanjang hidup di dunia. 


Oleh itu sepatutnya aku tersenyum ketika di uji, kerana tidak sesuai aku mengeluh dan berputus asa ketika Allah memberikan sesuatu ujian. Kerana dengan ujian itu lah satu-satunya tanda Allah sedang menegur aku yang lalai dan ingin aku mendekati-Nya....


2011 adalah tahun yang sekali lagi membenarkan aku menjadi manusia yang lebih baik, memberikan aku pengalaman yang mematangkan... Dan setiap yang berlaku ada impactnya yang tersendiri. Yang pasti masa yang telah berlalu tidak akan dapat dilalui lagi, tetapi masa yang berlalu seolah penyuluh bagi kita untuk memperbaiki diri.. As usual new year resolution never works for me... Just try to be better everyday...


Yang baik datangnya dari-Mu Ya Allah... dan kelemahan itu adalah diri ku.... Syukur Alhamdulillah atas ujian dan nikmat-Mu... 


jom buat senarai kesyukuran 2011!!


December 21, 2011

Photos from the past: Chocolate Cake

by Taste Of Tapah


Picture speaks louder than the taste... Eh ye ker?




erm sedapppppppp nya!!!!! Enjoy looking while I'm enjoying the taste..... 

December 7, 2011

Angan-Angan ke Maldives

by Taste Of Tapah

Pernah tak ada angan-angan tinggi agak-agak macam memang nak sampai terus rasa diri pandir? Tak mengapa setiap orang mesti ada angan-angan... Dulu masa kecik angan-angan nak jadi penyanyi, tapi mak kata jangan nak buang tebiat, kena ganti angan-angan baru.....

Oleh kerana suami isteri dua-dua bukan kaki shopping, bukan pula kaki panjat gunung.... Jadi minat yang sama terhadap kedamaian laut dan hijau serta biru alam Allah cipta.... Ini lah hasilnya.... Berangan dapat pergi dekat Maldives baring-baring sampai legam.

Pergh memang biru, menusuk kalbu.... 






Bayangkan dapat duduk senyap-senyap atas boat nih - tak der bunyi kereta hon, tak der bunyi makcik atas tumbuk sambal, tak der bunyi siren polis... Memang dapat melepaskan diri dari keserabutan.... Dekat juga rasa diri dengan-Nya yang Maha Agung.. Betapa setitik air pun manusia memang takkan dapat cipta....

Moga impian pergi Maldives suatu hari nanti tercapai.... Amin


*Nota Kaki : Tapi impian ini haruslah lepas dapat pergi menunaikan Haji Mabrur di tanah suci Mekah, dan bawak Family melancong main salji... haha aku memang Pandir... Pandir...

Image from google

November 29, 2011

Sisik Ikan The Making: Part I

by Taste Of Tapah



One of my new hobby this new year of 1433 Hijri.... 

Cuti Sakit bulan sudah, sepanjang 3 minggu digunakan sepenuhnya untuk belajar jahit. Belajar dengan jiran sebelah rumah dekat Tapah nama dia Makcik Biah, isteri kepada Cikgu Dani.. Tak sabar-sabar nak buat sebab dah jatuh hati, dengan bermodalkan RM50++ lebih kurang, cepat-cepat beli barang dekat Jalan TAR masa waktu rehat...

Kain satin dipilih oleh Cik Nuryati yang memang obsess dengan colour puple nya (credit to her! memang lawa kaler kau pilih). Jahitan Sisik Ikan masih dalam pembikinan, lambat la sikit, sebab boleh jahit masa tengok carekarama, drama hujung minggu, masa nonton drama air mata berjurai dan sebagainya... Dah siap nanti boleh la sama-sama kita tengok ok ke tak.. Harap-harap marbeles macam Makcik Biah buat.. 

Lepas ni, rumah semua penuh sisik ikan... Jadi macam duduk dalam akuarium, aku pulak macam ikan duyung, wah kelas kau jah...

O.K setakat itu jer, jauh dah merepek... 

Bersambung................


November 28, 2011

Photos from the past: Zara 3 months ++

by Taste Of Tapah

Akibat rindu... Nah ambil kau gambar anak panjang berjela... Zara kat kampung, kena 'eksport' sebab Ummi kena pergi bengkel 3 hari.... Sian pulak nak membiarkan baba sorang-sorang jaga walaupun I know he's capable to do so... 

Sabar yer Zara, hujung minggu kita jumpa.. insha-Allah







November 17, 2011

Bacon

by Taste Of Tapah

Google-ing burger patties recipe yesterday after watching Master-chef Malaysia and found out most of western country served burger with bacon...

What is bacon? Bacon is a cured meat prepared from a pig. Therefore for Muslim, better read carefully before you eat western food... If bacon was in it, definitely No! No! No! 

And from Wikipedia, bacon was not listed as healthy food... Read quoted statement below:
Health concerns
 A 2007 study by Columbia University suggests a link between eating cured meats (such as bacon) and chronic obstructive pulmonary disease. The preservative sodium nitrite is the probable cause, and bacon made without added nitrites is available. Bacon is usually high in salt and saturated fat; excessive consumption of both is related to a variety of health problems. See the articles on saturated fat and salt for more details.
Researchers from the Harvard School of Public Health found in 2010 that eating processed meats such as bacon, preserved by smoking, curing or salting, or with the addition of chemical preservatives, was associated with an increased risk of both heart disease and diabetes. The same association was not found for unprocessed meat.
Before Columbia University & Harvard School of Public Health exist, even before researcher or scientist were born, Al-Quran already mention that Muslim was prevent to eat pig meat (or any part of its body)...

And the statement in the Wikipedia was also not from Muslim... Researcher know it because of the knowledge they have... and Allah S.W.T knows better... 

Surah Al-Baqarah

He has only forbidden to you dead animals, blood, the flesh of swine, and that which has been dedicated to other than Allah . But whoever is forced [by necessity], neither desiring [it] nor transgressing [its limit], there is no sin upon him. Indeed, Allah is Forgiving and Merciful.

Allahu Akhbar, that was the beauty of Islam (the way of life).....

Wallahu'alam, this post was not a journal or research paper that need precise and accurate facts. 
It was just from my point of view...

source:

November 15, 2011

Tak Payah Pergi Kerja

by Taste Of Tapah

Pagi hari macam biasa, Zara terjaga semasa ayahnya sedang mandi. Datang jalan ke arah aku terkedek-kedek sambil mata separuh buka tahan cahaya lampu terang. Apalagi kalau bukan untuk minta di dukung. Aku pun tanpa lengah mengangkat dan menyandarkan mukanya ke bahu dan memeluk erat diri nya....

"Dah bangun dah anak ummi..." bicara ku

Bila dah habis mamai nya aku pun baringkan dia di hadapan TV sambil buka-kan CD alip baa taa kegemarannya. Dia pun layan dengan muka comel. Ala-ala ngantuk nak tidur balik.Terkebil-kebil.

Dengan segera, aku mengambil peluang dia tengah syok layan CD, untuk iron tudung... Pagi ni tak der pula tudung yang sedia ada dok bergantung yang match dengan baju kurung merah ni.... Ikut hati malas nak meng-iron. 
*

*

*

Sambil dok kusyuk meng-iron tudung. Zara panggil....

"Ummi..... Sini la" sambil pandangannya tepat ke arah aku....
"Zara tengok la Ba Ta, Ummi nak Iron tudung ni...." jawab aku sambil tangan membetulkan kedudukan tudung yang sedang di iron. 
"Alaaaa.... Ummi......, tak payah la pergi kerja, meh la sini....." sambil tangan mengamit dan buat muka seposen...
erm aku.... tersentak, sambil dalam hati kata... "Tak boleh la Zara...., Ummi kena kerja......."  (-_-")

Sekian novel minggu ini.


Gambar sekadar hiasan...


November 8, 2011

Ikan Bakar Sabah

by Taste Of Tapah

Pada 3hb Oktober 2011 yang lalu aku ada Mesyuarat dekat Politeknik Kota Kinabalu. Ingat tak post yang lepas: Sabah Di Bawah Bayu. Yer tepat sekali, sudah sebulan gambar Ikan Bakar ni dalam draft, sebabnya malas nak menaip kata-kata yang puitis dan nak justify bagai, pastu taip separuh padam balik, taip lagi ayat tak mengancam, padam edit lain pulak...

Last-last tak ter-post... Alasan sungguh. =_="

Orang kata siapa pergi Kota Kinabalu tak lengkap kalau tak makan Ikan Bakar ni, tapi....... Pandangan peribadi diri, rasanya biasa-biasa jer, sedap lagi makan kat Semenanjung. Banyak sangat kedai Ikan Bakar ni.. Lokasi sebelah dengan Pasar Philippine. Balik ke semenanjung sembang-sembang, baru adik kata kedai yang sedap adalah Kedai No. 5 dari kiri kalau mengadap laut....

O.K noted... Next time have to taste Ikan Bakar Kedai No. 5...

Ikan dah siap-siap dibakar dan di letak di hadapan kedai untuk dipilih oleh para pengunjung... Kalau dekat semenanjung diorang letak yang mentah, dah pilih baru di bakar... Dekat Sabah ni lain sikit.

Tengok sotong tu, habis makan sorang? Besar tu 30 ringgit seketul.

 
Ini suasana kedai Ikan Bakar yang berderet, tak tau nak masuk kedai mana satu....

Hasil rembatan malam tu, ikan seekor dan udang seketul. Lepas dah pilih ikan dekat kedai tadi, diaorang akan bakar balik semula dan letak sambal.... Semua sekali RM15 sekali nasi kosong dan air limau suam... 


Ini antara barang-barang di jual di pasar malam bersebelahan dengan kedai makan. Ada kerang, rumpai laut dan lain-lain. Tak beli apa-apa pun, lalu jer sebab nak pergi makan, kalau ikut hati penat badan, nak duduk dekat hotel jer, malas nak turun..... hehe

Mesyuarat pun dah selesai, harap-harap dapat la projek ni disiapkan dengan selamat.... 



Sesiapa nak tahu tempat ronda carik makan yang lain di Malaysia sila tekan sini


November 5, 2011

Sedap Mata Memandang

by Taste Of Tapah

Jarang-jarang nak menceritakan hal-hal glamour dan entertainment  di belog Taste Of Tapah ini....

Namun sebab punya sedikit masa lebih malam ini, menunggu suami yang sedang bekerja, anak pulak dah tidur... Saja la nak sembang tentang perkara hiburan, yakni Anugerah Skrin TV3 'dari kaca mata' aku orang biasa...

Agak suram Anugerah Skrin 2011 malam ini, tidak menafikan kemenangan semua pihak, cuma suasana anugerah itu sendiri agak suram.... Pemilihan host, penghibur dan pemberi award itu kurang serasi... Namun tetap satu kelainan yang berani ditonjolkan, bukan senang nak menganjur Majlis-Majlis seperti ini, bagi komen memang senang... Guna air liur dengan taip jer...

Teringat masa aku jadi juruacara majlis masa Malam Perwakilan Pelajar waktu belajar dulu, mesti orang komen aku jugak kan.... Hu hu... Debaran lain macam woooo.... Cuba organise satu tengok....

Apa pun, this entry just nak share gambar celebrities yang aku rasa bila tengok, sedap mata memandang pada malam ini... Sopan dan Simple.. Jiwa diorang memang sama dengan aku... *eh ye ker*

Biarlah sopan dan sejuk orang memandang, walaupun tidaklah di kategorikan se-glamour mana....

Jom layan

 Diana Amir

Scha Al-Yahya... kalau pakai long sleeve dan berhijab sure lagi comel..... Insha-Allah one day..

Sekian...

P/S: Hiburan, hiburan juga dan pada masa sama jangan lupa hari ini adalah hari jemaah Haji semua berkumpul di padang Arafah, hayati lah, dan cuba lah mengamalkan apa yang di gariskan untuk hari ini iaitu 9 dzulhijjah sekiranya mampu.... Insha-Allah dunia kita lalui, akhirat kita miliki...


pictures taken from live.tv3.com.my/ask2011

November 4, 2011

Bau Wangi??

by Taste Of Tapah

Rumah yang diduduki oleh diri sekarang se tinggi 14 tingkat.. Dan rumah diduduki kami pula  berada di tingkat 1. Oleh kerana limited pencahayaan dari atas nak sampai ke bawah, amat sukar sekali baju nak kering... Dan sedia maklum kalau lambat kering pastinya baju ada sedikit bau kepam, masam dan bau-bau lain yang sama kumpulan dengannya....

Oleh itu atas jasa baik sahabat bernama yati *mesti yati tengah senyum, ghee* ... Telah meng-introduce-kan satu pencuci yang telah memikat hati seisi keluarga... Bau baju tidak kepam lagi sebaliknya harum dan mewangi... memang puas hati... mesti mau!!

Pencuci tersebut ialah DAIA....

Tadaa.... ini la rupanya DAIA


Kita zoom sikit dekat paket atas belah kanan, bukti dicipta DAIA untuk golongan seperti saya.... 
The Real Expert for in-door drying.

Arakian, rentetan penghijrahan ke pencuci baru ini, telah membuatkan mak bila datang menziarah ke rumah menegur...

"Pencuci apa hang pakai ni? Wangi sungguh la bau baju hang ni?" sambil tolong melipat gunungan kain anaknya yang sibuk bekerja.... atau dengan kata lain, sedikit malas....
"Pakai DAIA, kawan adik cakap, kalau jemur kain dalam rumah elok pakai DAIA, bau tak kepam, adik pun cuba jer la. Napa mak? Wangi ker?" balas ku...
"Wangi la, nanti hang belikan satu kat mak... Mak nak tukar jugakla..." pinta Mak walaupun kat kampung seluas-luas tempat nak jemur kain baju, cadar segala..... Jemur pagi, tengah hari dah kering...
Selang beberapa minggu kemudian...........

Setelah aku membeli DAIA di Kolumpo dan beri kepada Mak, satu perbualan tercetus di kampung.... Almaklumlah sekarang kan tengah cuti sakit, Mak la yang menjaga diri ku kat kampung ni..... 

"Mak kenapa baju-baju ni bau macam asap jer, macam bau burger pun ada.... Mak pakai tak DAIA adik bagi tu.....?" diri ku bertanya tatkala menolong ibuku pula melipat baju di kampung.... atau dengan kata lain semakin rajin....
"Mana, meh sini mak bau? *sambil mencium-cium kain* 
Owh....!!! Ini bau asap bakar sampah, Abang Ram (jiran sebelah rumah) mesin rumput lepas tu dia bakar rumput tu, itu yang berbau asap baju-baju ni..." jawab mak selamba....

Dalam hati aku pulak terpikir.. Dekat mana peranan DAIA kat sini.... ????? 

Jauh perjalanan engkau wahai DAIA luas pandangan, akhirnya engkau tewas juga DAIA... dengan bau asap Abg Ram... keh keh

Sekian, tu la saja ceritanya... 

picture credit to e-marketkhas.com

November 2, 2011

Deactivate

by Taste Of Tapah

Rasanya ada di antara sahabat blog, teman sekolah lama, dan keluarga yang ada add account Facebook saya.
Untuk makluman, saya telah deactivate facebook account. Sebab musabab nya tak dapat la di ceritakan.

Namun I'll be back insya-Allah... Diri sedang beristirehat di Tapah - cuti sakit, kerana masalah kesihatan...... Thanks for visiting... sila scroll post2 yang ber-info di dalam blog Taste Of Tapah ini yang diharapkan dapat manfaat daripadanya...

Takpun enjoy je cerita daily life dan random post... Tata....

P/S: Teringat satu tweet di twitter:
If you have problem, FACE it, don't FACEBOOK it

:')



October 13, 2011

Book: Happy Toddler Mealtimes

by Taste Of Tapah

Buku ni bertajuk Happy Toddler Mealtimes by Judy  More iaitu seorang pediatric dietician selama 20 tahun.


Rasa-rasa kebanyakan mak-mak mesti pernah mengalami masalah dengan anak yang :-

  • memilih makan
  • susah nak makan
  • terasa anak kurus daripada anak orang lain
  • tak pasti cukup ker intake makanan anak untuk satu hari 
  • dan bermacam-macam list kerisauan yang tidak habis....

Amat sesuai sekali beli buku ini dan baca... Memang berbaloi sebabnya tanggapan kita pasal makanan dan memberi makanan pada anak-anak ni kebanyakkannya salah.. Itu berdasarkan pengalaman 'tanggapan' saya yang memang kurang ilmu keibuan ini...

Namun tak tahu itu tidak salah, namun tidak cuba belajar itu satu bab yang perlu di ambil perhatian... Buku ini berharga RM49.90. Sesiapa yang berminat boleh la pergi cari kat MPH yer. It is a good investment.


Antara petikan buku yang saya suka:

'Parents tend to become more anxious when a toddler refuses food than when he refuse to wear his hat or socks. But to the toddler is is all just part of the same game- testing your reaction to his actions and exerting some control over his life'

'Always make mealtimes pleasant and not a time when you excessively scolding. smile and praise behavior you want to encourage and ignore behavior you don't want him to repeat'

'many parent are surprised that even toddlers who eat well need a vitamin D supplement'

Gambar dekat bawah ni antara muka-muka anak mengatakan: 

Mak! dah kenyang la Mak... Tak mau makan! Paham tak! Perut kita kecik jer! Bukan macam perut Mak..  
(penyataan ini adalah tambahan semata-mata)


Jadi bila anak-anak dah buat muka macam ni, Judy More kata, puji anak kata pandai makan.. karang petang kita makan lagi yer... Senyum dan berlalu pergi ke dapur.... Jangan marah dan jangan buat muka frust... 

Nak baca selebihnya sila dapatkan di MPH Bookstore yer.. Ini bukan iklan berbayar, saja kongsi ilmu untuk kebaikan generasi anak-anak kita.. 

Baik perut dan kesihatan mereka, insha-allah baik jugalah mental dan akhlaknya... wallahu'alam







October 11, 2011

Mee Ketam Warung Paksu

by Taste Of Tapah

Pada tahun 2007 dulu, diri pernah menghadiri satu conference tentang Sustainable Management di Seberang Perai, dan masa tu la telah di kenalkan dengan Mee Ketam.. Masa tu ada kawan yang bawak, memang sedap, tapi tak ingat la pulak tempat dan nama kedainya kat mana.....

Oleh kerana masih teringat akan kesedapan itu, dalam perjalanan balik daripada mesyuarat di Pulau Pinang semalam, aku mengambil keputusan untuk singgah... Tapi tak pasti la kedai ni sama ke dengan kedai yang aku pergi 5 tahun dulu...

Ini sedikit gambar di kedai yang di beri nama Warung Paksu. Lokasi warung ini yang aku ingat exit highway PLUS di auto city, lepas tuh dah tak reti -_-

Harap maaf...

Ini antara yang kami order.. Mee Ketam Basah dan Mee Udang Basah...


Kedudukan Mee Ketam menimbun sebab ketam menyorok kat bawah, ini baru sesuai dengan ungkapan 'ada ketam sebalik mee'
Ni dia ketam sebalik mee tadi. Ada 2 ekor ketam fresh punya, mee ni di hidang panas dan pedas.. Memang berpeluh makan.. Kalau yang tak suka kepayahan mengopek ketam.. Sila order menu seperti di bawah..

Ini pula Mee Udang, memang banyak ketul jugaklah udang dan saiz udangnya pun gabak besar... Memang puas hati makan... Cuma udang dia nak kata fresh, tak fresh sangat, nak kata lama, tak lama sangat... Boleh lah...


Kepada sesiapa nak pergi cuba google dekat google map nama warung ni, mana tau kot-kot ada... Maap memang tak pandai nak bagi direction... Sebab duduk tidur sahaja orang lain yang drive -_-

Nak senang lagi call jer nombor ni mintak direction.. huhu 

ok selamat bertemu kedai.. Memang tak rugi juga dapat makan macam ni sekali sekala, harga agak mahal, tetapi sesuai la dengan kebesaran udang dan ketamnya... 

Kalau uols ada nak ke penang jangan lupa singgah yer....


October 3, 2011

Sabah Di Bawah Bayu

by Taste Of Tapah


Pandangan daripada bilik hotel di Kota Kinabalu Sabah... Perjalanan untuk bekerja memang tak sama dengan perjalanan untuk makan angin, penat rasanya.... Melayan karenah office dan nak settlekan masalah perjalanan di sini...

Semoga dikurniakan kesihatan untuk mesyuarat pra-pembinaan di Politeknik Kota Kinabalu esok. Hope everything will be just fine.... I missed my lilttle pwincess.. sob sob... Rindu juga baba yang sudi menjaga Zara sendirian malam ni... Take Care both of you...

Rindu juga nak update blog banyak-banyak.. Banyak nak dikongsi... Tapi kena pause dulu...


Note: thanks to those who read my blog, tak sangka lama tak update ramai lak datang jengok... 
hew hew hew 



September 21, 2011

Hidup Dalam Tiga Masa

by Taste Of Tapah

Satu masa diri tengah meng-angankan banyak perkara hendak dikecapi dalam hidup, dan adakala merenung masa lalu yang tersalah langkah... Dan ketika itu digerakkan hati oleh Sang Pencipta untuk menjeguk satu penulisan oleh Ustaz Pahrol Juoi...

Alhamdulillah...

Dan ketika itu diri memandang tepat kepada satu karangan yang membuatkan diri rasa termotivasi...

Benda baik eloklah di kongsi, mudah-mudahan dapat membantu memotivasikan orang lain pula....  

Jadikanlah masa ini masa yang paling gembira. Hiduplah untuk hari ini kerana semalam sudah berlalu dan hari esok masih belum tentu. Inilah yang dipesankan oleh Rasulullah s.a.w, jika kamu berada pada pagi jangan menunggu waktu petang dan begitulah sebaliknya. Kita hanya akan meletihkan diri sendiri jika cuba hidup dalam tiga masa – semalam, hari ini dan esok! 

Oleh itu mari jadikan masa ini masa yang gembira... Manfaatkannya.. Tidak boleh kita ulang walaupun satu saat waktu yang dimiliki oleh Allah s.w.t... Don't waste it!! 

Kerana orang yang hebat adalah orang yang banyak memberi manfaat  kepada orang lain... wallahu'alam






Masa ini masa yang gembira...


September 20, 2011

Mind Your Language

by Taste Of Tapah

Figure Out

See if you can figure out what these words have in common??


banana

dresser

grammar

potato

revive

uneven

assess



Scrutinise each word carefully. Don't give up so easily!!! Above all, don't peek at the answer yet.

*

*

*

*

*

*

*

*

ANSWER: No!!! It is not that each have at least two double letters. Not so easy lah!

*

*

*

(In all the words listed, if you take the first letter, place it at the end of the word, then spell the word backwards, it will be the same word... So you are not as smart as I thought after all!!)



aku terkena pangkat 'not as smart as I thought' ketika sedang membaca buku 'He who Loughs Lasts!' by David Tong

-_-

September 19, 2011

Photos from the Past: Hobi Mereka

by Taste Of Tapah

Dah ala-ala Karen Cheng buat post: Photos from the Past... Ini terjadi kepada blogger yang banyak tulis and save as Draft 
Sebab tak sempat nak publish....

Pictures were taken on 23rd April 2011 on Zara's Birthday.. Ini hobi apabila sepupu sepapat bertemu di kampung...

"nak mandi tolam, tolam, tolam"

Baju mandi spare dah standby untuk anak beranak kalau balik kampung sebab sure request nak mandi tolam... Paras air harus sampai buku lali untuk langkah-langkah keselamatan...

 
Dari kiri: Zara, Kakak, Abang and Inas

Ini Inas: budak paling free-style ala-ala "ketepi-ketepi kolam ini aku punya"

Ini Zara: budak paling sopan dari awal masuk tolam duduk diam tempat yang sama.. -_-

Ini bila disuruh buat aksi nak snap gambar... "senyum!!"

Dan setelah itu kembali main air, tengok Zara still duduk tempat sama... dan Inas dah kuak kupu-kupu, kuak lentang dan sebagainya... muahaha..

Akan tetapi part nak suruh keluar dari tolam paling tidak diminati ibu-ibu bapak-bapak kerana pergelutan pasti berlaku....

Owh tetapi tidak mengapalah kerana kamu semua bikin Ummi tersenyum....


September 15, 2011

Salam Eid Mubarak

by Taste Of Tapah

Ramadhan I would say time for me to be focus more to improve my relationship with Allah S.W.T.. One of the way towards that was to disconnect myself from surfing the-net... Walaupun tak sepenuhnya..  

That was the reason for the long silent of this blog throughout the blessing month.. 

Alhamdulillah, Ramadhan this year most of the time I prepared the fast-breaking meal myself. My husband was very happy because our expenditure was reduced during Ramadhan this year.  

Actually we're sad Ramadhan has ended....

Now we were already on the 15 days of Syawal.... and until now, everyday in Syawal were full with housework, celebrating Hari Raya, open house, open table, open office, visiting all pak menakan, mak menakan, friends engagement, aqiqah, wedding invitation... fuhh!! 

Not to mention pile of office work waiting after a long holiday... Two project expected to kick off this month and have to go through formal rules that is considered redundant or bureaucratic. Pfftt!

This year I celebrated first day of Syawal with PIL at Kampung Pandan. Actually this was my first experience celebrated Eid at Kuala Lumpur... The day before Eid, my MIL prepared Ketupat Palas, Ketupat Satay to eat with Ayam Masak Embah and Lodeh. While my sisters-in-law baked a delicious moist chocolate cake and cream puff.. Erm Nyum Nyum... 

Me?

I prepared nothing.. -_-  Fact is, I'm still working on the last day of Ramadhan... 

What happen on the first day of Syawal? Nothing much. We spent early part of morning praying and went to my MIL sisters house at Bukit Jelutong & Kelang and in the afternoon we went to TESCO Ampang.. LOL

We're very thankful to Allah because we have each other love during this year Eid. We enjoy our time together and hoping you enjoy yours too..


 Zara with my parent-in-law

 Zara with her aunty chimah

That's all for now... I hope it was not TOO LATE for me to wish Salam Eid Mubarak to all Muslims out there.. Sorry for all my wrong doings... 

Thanks a lot for still reading this blog after its long silent...




August 22, 2011

Bersyukur Banyak Kerja


Hari ini hari Isnin yang tak sempat nak blues... Bertubi-tubi kerja di longgokkan kepada empunya diri.... Walaupun lagu raya di kiri kanan berkumandang SEDIKIT menjejaskan mood bekerja diri... Tetapi tetap gagahkan diri untuk bersyukur...


Kerana masih punya pekerjaan... Tak patut diri nak banyak songeh dengan nikmat kerja... Kalau tak kerja lagi haru... 

Alhamdulillah...

Statement pujuk hati diri sendiri supaya rajin berkerja di penghujung Ramadhan ini.... tssk

 Gambar diambil dari sini

Taste Of Asia

Pernah tak nampak kedai ni?

Kalau korang ada naik Air Asia atau apa2 flight dari LCCT, sure kenal kedai makan nih...

Terngaga sambil air liur hampir meleleh tangkap gambat kedai ni... Tak salah kan kalau berangan....
Kerana dengan angan-angan mimpi jadi kenyataan...


Tengok jer kedai ni terus hati rasa kan best kalau dapat bukak kedai Taste Of Tapah.. Wah kelas gitu...



Kalau Allah mudahkan Alhamdulillah.... Kalau tidak... Musti ada Plan yang lebih baik buat aku...

 

Erm tata 'Taste Of Asia..' harap dapat jadi kawan baik satu hari nanti.. keh keh



August 17, 2011

Nuzul Al-Quran


Jalan dekat luar office sedikit sesak satu hari tadi, semuanya berpusu-pusu mengarah ke Jalan Tuanku Abdul Rahman dan membawa ke SOGO. Erm orang-orang yang negerinya cuti hari ini sempena sambutan Nuzul Al-Quran mengambil peluang untuk membuat persiapan hari raya agaknya...

Mujurlah aku naik train, bolehlah tiba rumah awal sedikit...

Hari ini Nuzul Al-Quran.... Hari dimana permulaan diturunkan Al-Quran kepada Nabi Muhammad S.A.W.

Surah Al-Baqarah sebahagian daripada ayat 185:

(Masa yang diwajibkan kamu berpuasa itu ialah) bulan Ramadhan yang padanya diturunkan Al-Quran, menjadi petunjuk bagi sekalian manusia, dan menjadi keterangan-keterangan yang menjelaskan petunjuk, dan (menjelaskan) perbezaan antara yang benar dengan yang salah...  


Terdapat 2 Fasa penurunan Al-Quran ini, iaitu;

Fasa pertamanya diturunkan secara terus sejumlah 30 juzuk segedebuk daripada Luh Mahfuz ke Baitul Izzah. Waktu bila berlakunya fasa ini? Waktu exact hanyalah diketahui oleh Allah S.W.T  tetapi diberitahu berlakunya penurunan itu adalah dalam malam yang di sebut Lailatul Qadar...

Manakala Fasa kedua berlaku adalah apabila Jibril menyampaikan ayat-ayat Al-Quran (wahyu) secara berperingkat daripada Baitul Izzah  terus kepada Nabi S.A.W selama 23 tahun. Yakni permulaannya bermula juga ketika Ramadhan.

Nabi Muhammad S.A.W juga akan bertadarus dengan Jibril setiap kali datangnya Ramadhan. Malah Nabi S.A.W memperbanyakkan bacaan Al-Quran di bulan Ramadhan ini...

sumber dari: Ustaz Syarhan Humaizi Bin Abd Halim dalam ceramahnya Kesan Puasa Terhadap Pembentukan Peribadi.

Selalu aku bisikkan dalam hati, "Bila kali terakhir aku membaca Al-Quran?"


wallahu'alam

picture from here!

August 15, 2011

SIBUK

Ter lalu busy kerana diri tidak berapa mahir mengurus masa... Oleh itu suram dan kusam seketika T.O.T...

Namun begitu nak cerita sedikit secara ringkas, suasana ofis tatkala ini sudah mula berkumandang lagu raya sana sini, terawih pun dah start baca Qunut masa witir.... 

Perasaan diri bercampur baur, sedih kerana singkat sangat Ramadhan kali in, seronok sebab nak dekat raya, sayu sebab raya tak balik kampung dan happy sebab banyak kesedaran diperoleh Ramadhan kali ini...

Oleh itu sudah 15 hari berpuasa, manfaatkan lah baki 14 hari lagi Ramadhan ini, sebab belum tentu lagi masih ada Ramadhan akan datang untuk kita.. Semoga kita mendapat keberkataan malam Lailatul Qadar.... 

Malam yang lebih baik dari seribu malam....

August 8, 2011

Car Wash Tunnel

Car Wash Tunnel...

Siapa pernah tengok car wash tunnel... Tak pernah? Ish ala, yang automatic cuci kereta tu.. Tak kolumpo la kalau tak tau nih... Lalu jer kereta, sampai kat Entrance Tunnel nanti kereta jalan sendiri... Lepas tu di berusnya kereta kita, di semburnya air... Lepas tu di keringkan pulak air-air yang ada di sekeliling kereta....

Keluar jer daripada tunnel, terus bersinar-sinar kereta... Baru macho sikit nak bawa kereta berkilat-kilat...

Erm...

Bulan Ramadhan ni itu lah tujuannya...... Bukan membersihkan kereta.. -_-
Tetapi sebaliknya membersihkan jiwa dan keimanan serta meningkatkan ketakwaan kita umat Nabi Muhammad S.A.W...

Kalaulah aku keluar dari Ramadhan dan masih merasakan sama jer macam 11 bulan sebelumnya.. maknanya apa?

Maknanya kereta yang lalu dekat car wash tunnel lagi bersih dari jiwa,iman serta ketakwaan diri aku ini... 

Nauzubillah...

Nasib baik kereta jer boleh nampak kekotorannya, kalau lah Allah jelmakan jiwa, iman dan ketakwaan manusia dalam bentuk yang boleh di lihat atau boleh di hidu.. Mestinya manusia tak akan mensia-siakan setiap saat di Ramadhan yang penuh Barakah ini.. Kerana takutkan hodoh dan busuk nya diri di mata manusia...

Tetapi kerana ghaibnya Iman, Ketakwaan dan Jiwa, aku sendiri kadang-kadang lalai dan terus terlupa... Tidak perasan Allah Maha Mengetahui apa yang ada dalam hati setiap manusia...

Puasa lah hati dan jiwa,
Puasa lah nafsu dan emosi,
Puasa tingkah laku dan aktiviti..
bak kata seorang ustaz kat tibi semalam:

"Bulan Ramadhan Bulan Ibadah Bukan Bulan Juadah" 

wallahu'alam



August 3, 2011

Kenangan Berbuka, Tarawih dan Sahur


Sedar tak dah 3 hari puasa? Aku menung tengok P.C ni... Erm dalam hati bercakap sorang-sorang

"Rasa macam kejap jer 3 hari puasa zaman sekarang ni.."

Dulu-dulu dekat Tapah masa sekolah nak tunggu waktu berbuka lama betul rasanya. Tambah pulak pukul 5.30 petang bau-bau-an kesedap-an mak masak dah menerjah ke dalam bilik, pergh! Masa tu rasa macam hidung ikut jer bau tu sampai kat dapur.. Kaki tak terasa berjalan.. Macam Kartun Donald Duck atau Tom & Jerry.. Lepas tu siap tongkat dagu atas meja sambil mata tengok Akak, dengan Ayah bergilir-gilir 'saie' bukak tudung saji nak tengok mak masak apa.. Memang itulah 2 jam paling lama dirasakan.. Dah besor sikit baru reti layan Jejak Rasul, akan tetapi kesedaran sivik nak tolong mak masak kat dapur memang masih belum ada.  -_-

Mak masak mesti 2-3 macam... Balik je kerja  terus masak.

Preng! Preng! Prang!

Satu savoury dish confirm ada, satu jenis dessert, satu jenis kuih (dalam konteks aku di sini dessert dalam peti ais, kuih goreng-goreng), lepas tu air sedap lain macam satu jag.

Pergh! Memang Layan. Kami berbuka tak makan nasi. Sebab ayah kata sahur dah makan nasi putih, berbuka takkan makan nasi putih and lauk-lauk lagi. Oleh itu mak akan bukak buku resepi dia daripada zaman bujang untuk pastikan 30 hari tak makan benda yang sama. Antara resepi yang aku dapat recall 'Mee Goreng Mamak', 'Bihun Kari Yah', 'Makaroni Bakar Chef Wan' dan 'Karipap Kak Ejan'.

Nak dekat Maghrib bergilir-gilir pulak 'saie' bukak langsir pintu depan nak bagi clear dengar kerantung dah bunyi ke belum. Lepas dah bunyi lari-lari bagi tau orang kat dapur... Makan la seisi keluarga. Burp kenyang! Alhamdulillah.

Dah selesai berbuka, sekali lagi tanpa kesedaran sivik terus pergi layan TV.. Mak jugak sorang-sorang basuh pinggan dengan kemas meja..-_-

***

Masuk pulak bab Solat Sunat Terawih yakni Solat Sunat Muakad yang hanya ada di bulan Ramadhan... Masa tu surau kampung penuh macam pesta. Budak-budak kecik ramai tolong 'jerit' menyambut bila bilal selawat/zikir dengan sambutan:

صَلََ اللهُ وَسَلَّمْ عَلَيْه'' 

best-nyer suasana...

Pernah sekali terawih, aku duduk saf budak-budak kat belakang sekali kena sound dengan makcik-makcik kampung sebab baca Al-Fatihah sama kuat dengan Imam.. kah kah... Malu saja ingat-ingat balik!

***

Dah selesai bab terawih masuk pulak bab Sahur. Sahur ini memang perlu diambil dan dilewatkan, sebabnya perut dalam starvation mode bila kita tidor, jadi perlu bangun untuk bagi dia sikit makanan.

Dekat kampung, bangun sahur sedar-sedar mak dah siap masak jer. Makan lepas tu tidur balik. Padahal sebelum tu mak dah gerak kitorang adik beradik ntah berapa kali sampai rasa macam nak roboh katil. Sian mak, nak bekejar masak, nak hidang, nak gerak anak-anak lagi. Mesti penat. Tapi tak pernah nampak mak mengeluh atau buat muka...

Sekarang ni, masa dah berlalu. Aku pun dah kerja kat Kolumpo. Tanpa sedar, tau-tau dah masuk hari ke-3 Puasa.

Aku pun dah jadi mak, dah rasa dah perasaan nak bangun pagi-pagi masak sahur, kejut orang pulak bangun, dah rasa dah perasaan bila lewat balik kerja kena masak cepat-cepat, lepas berbuka nak kejar kemas-kemas sebab belum solat maghrib.. It was Hectic! Terdetik dalam hati macam mana mak boleh buat semua ni? Aku baru masuk puasa ke-3 dah rasa nak beli je makan dekat pasar ramadhan.

Paling obvious still tak boleh control ayu macam mak, muka selalu steady jer tak nampak penat.. Ikhlasnya mak buat kerja, sampai sekarang without fail. Kagum! Kagum! Kagum!

OK la sampai sini jer, nak pergi telefon mak jap tanya khabar dan tanya mak macam mana resepi nak masak Pizza...



July 29, 2011

J.U.M.A.A.T

Sesuatu peristiwa di alami oleh kita dalam hidup, kadang-kadang perit, namun pasti ada kikmah disebaliknya... Peristiwa itu kadang-kadang di analogikan seperti budak-budak nakal yang ditampar baru nak tahu bezakan betul dan salah satu tindakan dalam kehidupan..

Dan itulah aku: budak nakal yang diingatkan oleh-Nya

B.e.l.a.j.a.r b.e.r.s.y.u.k.u.r d.e.n.g.a.n d.i.r.i & r.e.z.e.k.i d.a.r.i T.u.h.a.n

A.m.p.u.n.k.a.n a.k.u ALLAH

K.e.r.a.n.a A.k.u S.e.l.a.l.u Te.r.l.u.p.a


July 28, 2011

Perjalanan Balik Kampung

Post ini dikarang sewaktu on the way dari Kolumpo ke Tapah... Tak mau terlelap sebab nak teman En. Husband, jadi bukak handphone type la notes...


Tarik nafas dan sila tukar mood serius dulu...



Perjalanan balik kampung kali ini membuat aku terfikir akan perjalanan sebuah kehidupan.. 

Perjalanan kehidupan menjadikan dan membentuk peribadi sesorang manusia di muka bumi allah s.w.t ini...

Seperti satu perjalanan dari bandar ke kampung dan kampung itulah destinasi kerana tenangnya jauh berbeza dengan bandar tempat melombong rezeki.

Dalam perjalanan itu, begitu banyak kita melewati kenderaan lain di kiri dan kanan jalan.. Tidak kurang juga banyaknya kenderaan lain melewati kita dan jauh meninggalkan kita di belakangnya... Di lewati atau melewati, semuanya ingin menuju ke destinasi masing-masing. 

Ada yang jauh..
Ada yang dekat..
Ada yang laju perjalanannya namun jauh pula destinasi nya..
Ada juga yang perlahan perjalanannya namun dekat pula destinasinya..
Ada juga yang perlahan dan terlalu jauh destinasinya...
Begitulah sebaliknya pula..

Kesyukuran mampu di lewati dan melewati hingga selamat ke destinasi itu lah yang perlu diperhati..

Di suatu sudut pandang lain...

Kenderaan yang di naiki jika cermat penjagaan dan betul mengemudikannya maka eloklah keadaannya di destinasi kelak.. Maka jika teruk di kerjakan bila ingin mencapai matlamat, maka pendek pula jangka hayat kenderaan itu..  Dari dalam kenderaan sudah pastinya kita lihat bukan sahaja kenderaan lain yang di lewati dan melewati tadi, malah banyaknya pancang2 tanda amaran peraturan bagi pemacu kenderaan yakni diri kita sendiri.. 

Ada yang setakat melihat dengan 2 bijik mata...
Ada juga yang melihat dengan kebongkakkan dan kesombongan kerana mampu 'membeli' peraturan itu sendiri.. Tidak terkecuali juga mereka yang mampu memandang dengan mata hati.. Maka di susuri jalan dengan penuh patuh dan sedar mengapa adanya pancang2 itu tadi.. 

Dan dari semua cara pengemudi kenderaan ini, amanah dan tanggungjawap terhadap kenderaan milik penuh diri itu lah yang perlu diperhati...


Korang dapat ke tangkap maksud nukilan ku yang berbelit ini... Keh keh keh... 
Peace yaw!


by Taste Of Tapah

July 27, 2011

Tutti Frutti

Hujung minggu sudah korang pi mana?

Aku menghabiskan masa hari ahad bersama adik-adik ipar yang sempoi... Lepas semangat swimming bersama-sama dengan harapan untuk membakar kalori yang tersimpan erat ikatan silaturrahim dengan otot.. Kami berempat decide nak pergi kenalkan otot dengan kalori baru.. Kalori lama kan dah kena bakar... dapat tangkap jalan cerita tak?

So, di seberang rumah ada kedai baru telah di buka... Tutti Frutti...Kedai Yogurt.. Bestnya yogurt!! Nak cuba la.... Nak tau kebaikan yogurt sila klik sini..

Tutti Frutti nih jual frozen yogurt ataupun orang sebut FroYo... Macam-macam perasa ada..  Nak tengok perasa atau rupa dia dengan lebih jelas sila layari laman web www.tuttifruttimalaysia.com.my ini.

Aku ada la snap gambar untuk simpanan hari tua..  Betapa teruja-nya macam lah dah buat achievement perempuan melayu pertama pergi ke bulan.. Padahal pergi kedai yogurt jer pun.. -.-"


Frozen Yogurt nih elok daripada icecream.. Sebab icecream guna cream, frozen yogurt guna yogurt.. (-.-")
Kalau perlawanan antara diorang ni la, kedudukan dia macam ni....

No 1: Yogurt - bagus untuk kesihatan
No 2: Frozen Yogurt - bagus untuk kesihatan tetapi lebih kalori sikit
No 3: Ice Cream - bagus untuk menghilangkan tekanan @_@

frozen_yogurt
Ini dia adik-adik ipar ku yang sempoi dan anak ku tutup mata lak...

tuttifrutti
Cara-cara nak beli tutti frutti atau FroYo yer..

Select cup Size.. Kecik sudah..

Dispense and Mix FroYo ikut la citarasa perasa apa korang nak...

Pick favorite topping... Last sekali timbang dan seterusnya bayar.....

Ini saya pilih...

Ini adik-adik pilih...

Kami berempat makan... Duduk dekat cermin motivasi diri untuk lebih bakar kalori lepas makan....

Sekian, Terima kasih.



by Taste Of Tapah
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...