July 28, 2011

Perjalanan Balik Kampung

Post ini dikarang sewaktu on the way dari Kolumpo ke Tapah... Tak mau terlelap sebab nak teman En. Husband, jadi bukak handphone type la notes...


Tarik nafas dan sila tukar mood serius dulu...Perjalanan balik kampung kali ini membuat aku terfikir akan perjalanan sebuah kehidupan.. 

Perjalanan kehidupan menjadikan dan membentuk peribadi sesorang manusia di muka bumi allah s.w.t ini...

Seperti satu perjalanan dari bandar ke kampung dan kampung itulah destinasi kerana tenangnya jauh berbeza dengan bandar tempat melombong rezeki.

Dalam perjalanan itu, begitu banyak kita melewati kenderaan lain di kiri dan kanan jalan.. Tidak kurang juga banyaknya kenderaan lain melewati kita dan jauh meninggalkan kita di belakangnya... Di lewati atau melewati, semuanya ingin menuju ke destinasi masing-masing. 

Ada yang jauh..
Ada yang dekat..
Ada yang laju perjalanannya namun jauh pula destinasi nya..
Ada juga yang perlahan perjalanannya namun dekat pula destinasinya..
Ada juga yang perlahan dan terlalu jauh destinasinya...
Begitulah sebaliknya pula..

Kesyukuran mampu di lewati dan melewati hingga selamat ke destinasi itu lah yang perlu diperhati..

Di suatu sudut pandang lain...

Kenderaan yang di naiki jika cermat penjagaan dan betul mengemudikannya maka eloklah keadaannya di destinasi kelak.. Maka jika teruk di kerjakan bila ingin mencapai matlamat, maka pendek pula jangka hayat kenderaan itu..  Dari dalam kenderaan sudah pastinya kita lihat bukan sahaja kenderaan lain yang di lewati dan melewati tadi, malah banyaknya pancang2 tanda amaran peraturan bagi pemacu kenderaan yakni diri kita sendiri.. 

Ada yang setakat melihat dengan 2 bijik mata...
Ada juga yang melihat dengan kebongkakkan dan kesombongan kerana mampu 'membeli' peraturan itu sendiri.. Tidak terkecuali juga mereka yang mampu memandang dengan mata hati.. Maka di susuri jalan dengan penuh patuh dan sedar mengapa adanya pancang2 itu tadi.. 

Dan dari semua cara pengemudi kenderaan ini, amanah dan tanggungjawap terhadap kenderaan milik penuh diri itu lah yang perlu diperhati...


Korang dapat ke tangkap maksud nukilan ku yang berbelit ini... Keh keh keh... 
Peace yaw!


by Taste Of Tapah

2 comments:

BERT said...

selamat balik kg.. pandu cermat jiwa selamat.. wahhh

misscha said...

woit madahhhhh..haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...