July 12, 2011

Doughnut Malaysia

Hasil pembelian 2 biji Ubi Keledek yang seberat 1.4 kg berharga 2 hinggit yang di beli di gerai-gerai tepi jalan di olak lempit sewaktu perjalanan pulang daripada Politeknik Banting ke Office adalah semata-mata kerana makanan kegemaran suami dan anakanda terchenta....

Pergi dengan atok a.k.a Pakcik Alias sebagai pemandu hari itu, telah memberikan aku satu tips baru untuk memilih keledek... Oh! Terima kasih yer atok... Jasa mu ku kenang setiap kali beli keledek lepas ini....
Jadi hari minggu yang lalu aku pun telah memutuskan ini lah waktunya untuk aku memasak keledek hingga menjadi doughnut Malaysia.... haha.. beria-ia bunyinya... Panggil kuih gelang sudah... Ermmm makan petang-petang sambil pekena teh lepas kemas rumah yang cantik sedikit dari tongkang pecah semestinya membuatkan hati sedikit puas dan hilang penat....

Kepada sesiapa yang ingin tahu cara membuatnya boleh la scroll ke bawah ni ha....

Tapi kalau dah tahu sila ke post seterusnya.... Ini cara mak yours truly wariskan kepada anaknya..

 kuih_gelang 

Mula-mula buang dulu kulitnya yer yong... Ate' cemana gaya nak makan dengan kulit bertanah tu ha... Nak efficient, lapik surat kabar, buat depan TV... Memang layan...

ubi_keledek

Dah sudah tu, sila potong keledek dalam bentuk dadu, petak segi, piramid atau oktagon ikutlah kretiviti anda... Rendam dalam ayor pas tu rebus atas api sampai lembut... Bukan lembik yer.. Di ulangi rebus sampai lembut...

ubi_keledek_rebus

Sesudah itu.. Tos kan air dan biarkan sejuk seketika, lenyek la guna pe-lenyek apa yang ada kat rumah anda... aku guna Brader burger punya tempat penyek burger... Memang senang kerja....


ubi_keledek_dilenyek


Dah sudah masuk ler tepung.... Agak-agak la yer tepung, elok nyer jangan la banyak tepung.. sebab kang orang confuse lak dengan cucur tepung....


Dah siap uli, buat la bulat-bulat (ikut la size kegemaran) letak dekat tapak tangan kiri.. Leperkan dan guna jari telunjuk kanan tekan kat tengah bulat di leperkan tadi... dapat bayangkan tak apa aku cakap nih? Maaf la gambar tak der... Dua-dua tangan fully occupied, takkan nak tangkap pakai kaki... Sungguh tidak perempuan...

 
Selepas dah siap buat bentuk doughnut banyak-banyak, decide berapa nak goreng petang nih, balance susun elok-elok simpan dalam peti ais sejuk beku untuk di goreng pagi-pagi sebelum pergi kerja... Senang hati.... Lepas tu sila goreng dengan api panas... Dah letak dalam kuali cepat-cepat pelahan kan api...


kuih_keria

Dah goreng semua letakkan ke tepi jap, Masakkan air campuran gula.... Bila air gula dah likat dan berbuih-buih... Tutup api, tuangkan kuih gelang tadi sambil kacau tidak henti-henti... Bila gula dah tukar jadi putih baru siap la kuih doughnut Malaysia a.k.a kuih gelang a.k.a kuih keria....


Step seterusnya makan yer..... Makan panas-panas memang puas hati.... Nyum Nyum...


6 comments:

Mrs. GordoEdi said...

rajin ko memasak eh zety...aku suka makan kueh keria ni..tp x gheti buat..sebenarnye x pernah nak cuba buat pun..ekekeke

Taste Of Tapah said...

aku minat kot... hehe tengok pada mood jugak.. keke

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Yup..Jamal pun panggil nie kuih keria..lagi suka kuih nie dari donut biase...:-)

TWEETY BERT said...

mak oi sedapnye!!

Suliana said...

kuih keria ke donut?? ada pulak tu bentuk mickey mouse.. haha

Taste Of Tapah said...

biasa la.. anak punya pasal musti ada mickey

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...