January 26, 2012

Resepi: Minyak Zaitun, Dal, Lobak merah dan Tomato

by Taste Of Tapah

Lama rasanya dah tak letak resepi untuk baby dan toddler dekat blog ni. Maklumlah anak dah besar, dah mula makan apa yang mak dia makan. Tapi mengenangkan kebanyakkan yang membaca blog T.O.T ni terdiri daripada ibu-ibu yang mencari resepi untuk baby dan toddler mereka, saya mula mencari bahan kembali untuk di kongsi. Masa bayi sebenarnya adalah masa terbaik untuk memberikan sebanyak mungkin jenis makanan. Sebab ini akan membiasakan bayi dengan pelbagai jenis makanan dan tak end-up jadi picky eater bila dah besar macam Zara. Haih.

Masa Zara baby dulu, dia banyak saya beri carrot, broccoli, kobis bunga. Buah pula puree buah pir dan buah epal bila dah besar sikit jagung. Lauk pula biasanya ikan (salmon, ikan cod, ikan merah, tenggiri dan ikan tongkol) juga ayam. Daging terkeluar list sebab mak dia terlalu meragui daging di bandaraya kolumpo ni.

Jadi sekarang ni, itulah makanan yang dia cenderung untuk makan. Alangkah rugi saya tak perkenalkan lebih banyak jenis.  *tepuk-tepuk dahi* Tapi tak per, sentiasa usaha, yang lepas tak leh nak rewind balik. Ibu-ibu yang lain silalah jangan ulang kesalahan saya.

Found this vegetable puree recipe in book 'food lovers: Baby & Toddler'.  Sesuai untuk baby yang sudah  di introduce dengan pelbagai jenis solid foods. Biasanya 8 ke 10 bulan ke atas.

Bahan-Bahan
  1. 2 sudu besar minyak zaitun
  2. Separuh biji bawang merah (kecil)
  3. 1 biji lobak merah di buang kulit dan dipotong (saiz sederhana besar)
  4. 75 gram atau satu pertiga cawan kacang dal (atau red lentils)
  5. 1 sudu besar tomato lenyek
  6. 2 cawan air

Cara Penyediaan
  1. Bangun awal pagi. ;)
  2. Panaskan minyak zaitun dan tumis bawang yang dihiris halus sehingga lembut sahaja (bukan garing)
  3. Masukkan lobak merah, biarkan selama lebih kurang 4 minit. Masukkan kacang dal, tomato dan 2 cawan air. 
  4. Tunggu ia mendidih dan kemudian perlahankan api biarkan selama 30 ke 40 minit sehingga kacang dal dan lobak tersebut lembut. Masa ni, boleh lah ibu-ibu pergi bersiap untuk ke pejabat.
  5. Setelah kembang, toskan air. (jangan buang air rebusan, simpan). 
  6. Puree kan masakan tadi dalam food processor atau blender sehingga lembut, sekiranya terlalu kering, masukkan air rebusan tadi sedikit demi sedikit sehingga puree mencapai kepekatan yang sesuai untuk bayi anda. 
  7. Lastly bolehlah pack untuk di berikan pada pengasuh/nursery/bibik anak anda.
Kacang Dal. Sila cari piramid makanan, tengok bijirin, kekacang dekat tangga mana. image source: Google


Resepi ini boleh modified, kalau bayi tak sesuai dengan tomato, boleh buangkan tomato... Sesuaikan dengan keadaan. Jangan lupa kalau first time nak introduce beri 4 hari berturut-turut sebab nak kesan alergi bayi. Nak tahu lanjut sila baca Introducing Solids Food To Your Baby

O.k dah habis bab resepi, nak share sikit, KEBAIKAN MINYAK ZAITUN. Minyak zaitun ni memang sesuai bebenor untuk bayi (mak ayah bayi pun bagus juge) sebabnya:
  • Dalam Al-Quran ada sebut pasal buah zaitun. 
  • Buah Zaitun dipenyek dan direct terus keluar minyak, tak der melalui proses merepek2.. original
  • Minyak zaitun bantu bayi yang sembelit (info ini agak daif)
  • Khasiat ke atas kawalan tahap kolestrol, sistem pernafasan, penyakit jantung dan berbagai lagi.
  • Korang bukak channel masak omputih semua pakai minyak zaitun sebab diorang tahu kebaikannya.. 
  • Memang mahal kat Malaysia.... Tapi itu lah sebabnya kita kena kerja, nak beli benda berkhasiat untuk seisi keluarga. *ini nasihat untuk diri sendiri juga*
  • Cuba teka kat mana pokok zaitun paling berkualiti? Yer pandai..! Palestin yang selalu kena bom...

 Minyak Zaitun image source: Google

Sekian. Selamat mencuba. Nak lagi resepi dan tips sila ke sini.


Peringatan: Sila rujuk pediatrician berkenaan memperkenalkan solid foods untuk bayi.




1 comments:

Suliana said...

tu la mahal kan minyak zaitun ni. aku pun nak beli satu la letak kat rumah.. resepi ni blh try untk aisyah humairah nnti :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...