November 25, 2010

Keju Goreng Tepung

Melalui pembacaan di laman blog ini, Cheese dipercayai tercipta secara tidak sengaja oleh pedagang-pedagang Arab yang sering berulang-alik dengan unta di padang pasir. Pedagang-pedagang ini sering berhijrah dari satu tempat ke satu tempat dalam kelompok yang besar.

Cheese mengandungi kalsium, protein, fosforus dan juga lemak....

Apa kaitan cheese dan tapah? cheese tidak pernah disediakan di tapah... namun menyedari sedikit kebaikan yang ada pada keju yang perlu untuk badan, perlu lah kita untuk mengambilnya sekali sekala dalam kuantiti yang terkawal....

Suatu petang melihat rancangan Chef at Home di Asian Food Channel menarik minat saya untuk mencuba resepi simple ini... saya namakan keju goreng tepung...

Layan gambar di bawah:

cheddar_cheese
First step: Cut Cheddar cheese approximate into 1cm each


keju
Potong sampai jadi macam ni. Sila guna pembaris kalau nak semua sama sepesen...
saya agak-agak jer la....

Second Step:

keju_salut_telur
Salut dengan telur...


keju_salut_tepung Kemudian tepung...

disalut_serbuk_rotiKemudian last sekali serbuk roti.....

dan selepas disalut bahan-bahan disebutkan, kalau tangan memang ada bakat, dia akan bentuk macam gambar di atas nih.... atau mungkin akan lagi lebih comel dari ini...

non_stick_pan
Third Step: Heat the oil using Non-Stick Pan... dan gorengkan cheese tadi...kalau tak der non-stick pan pun takper.. still jadik juga... cuma nak basuh nanti leceh la.. in case tak menjadi, dan keju mencair...


keju_gorang_tepung
Forth Step: Tangkap Gambar Keju goreng tepung yang dah di goreng untuk koleksi peribadi... taaa...daa... dah siap.. saya prefer ianya garing sedikit...



Pastu step laaaassst sekali... makan...
memang sedap di makan ketika panas..........



taste.of.tapah









0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...