Betul ker eja... Ini entry untuk Pn Shaniza, minta tahu cara buat puding Karemel... Resepi dari Chef Hanieliza...
(ingat banyak snap pictures... rupa-rupanya ada 3 nih jer.. haih)
(ingat banyak snap pictures... rupa-rupanya ada 3 nih jer.. haih)
Mula-mula masukkan gula 3 sudu makan dengan 3 sudu makan air juga ke dalam kuali dan masak sampai cair seperti gambar di atas.. lebihkan la sikit gula ngan air tuh.. agak-agak... lepas tuh masuk dalam bekas, biar dia mengeras..
Bancuh 1 tin susu pekat (erm perlu modified sikit kalau tak mau manis.. kurangkan susu pekat, campur susu cair make sure sama 1 cawan) + 2 Cawan Air + 5 Biji Telur + 1 sudu esen vanila + 2 sudu makan tepung jagung. Pukul rata. Lepas tuh masuk bancuhan ke dalam bekas yang di tuang gula tadi serta kukuskan... Kukus selama 40 minit
Lepas dah kukus, sejukkan semalaman dalam peti sejuk... sebelum hidang terbalikkan perlahan-lahan... jadiklah seperti di atas.. tadaaa... memang sedap.. nyum nyum
6 comments:
peh! nampak sedap! :D
best nyer!!! hehehehe
CANTEKNYER KO PUNYER CARAMEL.....
@imzainieyzulkipli & @heidi shafiq thanks for the compliment...
Puan Shaniza... bukan setakat chantek, sedap gituw... ko dah try belum
lom lg........nk cuba x lama lagi.....hahha...jemput ke blog baru aku....
http://misscha-cecite.blogspot.com/
udah jengok.. marbeles.. banyak dah entri nyer ha....
Post a Comment