January 25, 2011

Pencuci Mulut : Puding Keramel

Betul ker eja... Ini entry untuk Pn Shaniza, minta tahu cara buat puding Karemel... Resepi dari Chef Hanieliza...
(ingat banyak snap pictures... rupa-rupanya ada 3 nih jer.. haih)

 Mula-mula masukkan gula 3 sudu makan dengan 3 sudu makan air juga ke dalam kuali dan masak sampai cair seperti gambar di atas.. lebihkan la sikit gula ngan air tuh.. agak-agak... lepas tuh masuk dalam bekas, biar dia mengeras..

 Bancuh 1 tin susu pekat (erm perlu modified sikit kalau tak mau manis.. kurangkan susu pekat, campur susu cair make sure sama 1 cawan) + 2 Cawan Air + 5 Biji Telur + 1 sudu esen vanila + 2 sudu makan tepung jagung. Pukul rata. Lepas tuh masuk bancuhan ke dalam bekas yang di tuang gula tadi serta kukuskan... Kukus selama 40 minit

dessert_recipes
 Lepas dah kukus, sejukkan semalaman dalam peti sejuk... sebelum hidang terbalikkan perlahan-lahan... jadiklah seperti di atas.. tadaaa... memang sedap.. nyum nyum


6 comments:

Unknown said...

peh! nampak sedap! :D

Unknown said...

best nyer!!! hehehehe

PN.SHANIZA said...

CANTEKNYER KO PUNYER CARAMEL.....

Taste Of Tapah said...

@imzainieyzulkipli & @heidi shafiq thanks for the compliment...

Puan Shaniza... bukan setakat chantek, sedap gituw... ko dah try belum

misscha said...

lom lg........nk cuba x lama lagi.....hahha...jemput ke blog baru aku....

http://misscha-cecite.blogspot.com/

Taste Of Tapah said...

udah jengok.. marbeles.. banyak dah entri nyer ha....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...