July 26, 2011

Macam mana nak buat Roti John?

Bulan Puasa dah nak dekat... jeng, jeng, jeng...

Maka di bulan puasa nanti, makanan yang kita tak biasa nampak dalam 335 hari selain bulan puasa pun bakal kelihatan lah... Siap kena pakai name-tag, sebab ramai orang tak kenal nama...

Hairankan, 335 hari boleh makan macam-macam, time bulan puasa jugaklah nak kena keluar makanan yang sebelum nih menyorok kat mana pun tak tau....

Tetapi menu hari ini bukan lah jenis makanan yang selalu malu-malu atau menyorok, famous dah dia ni... Nama dia - R.O.T.I J.O.H.N

Kenapa nama john?? Sebab penjajah yang datang ke Majapahit dulu, ajar cara buat roti ni kat orang malaya.. Nama omputih tu- John... Maka orang Malaya tengok John buat roti ni, menyebarkan lah berita dari mulut ke mulut, dari pagar ke pagar tentang Roti John buat ini.. Maka lekat la namanya R.O.T.I.J.O.H.N.. Jelas??

Roti John ni sebenarnya antara makanan kegemaran encik husband di bulan puasa... Paling suka dia beli Roti John jual kat pasar ramadhan tasek permaisuri... katanya marvelous.. Telur basuh punya!

So, kalau yang tak mau beli kat luar jom la kita masak sesama kat rumah... Sebelum tu mari saya perkenalkan beberapa tetamu yang wajib ada...


Mula-mula En. bawang besar di potong dadu. Satu lagi Puan daging ayam/lembu cincang Ramly atau Ayamas...

En. Telur Omega-3 banyak dalam badan tidak dilupakan.

Dan yang terakhir Roti Frankfurter Pakcik Slocumn

o.k dah kenalkan semua, sekarang mari kita tengok cara buat Roti John pulak yer.

Roti ni kena belah dua kat tengah, sebab Pakcik Slocumn tak mau potongkan.

Panas kan kuali leper burger cenggini dengan sedikit minyak.

Lepas tu pukulkan campuran telur, bawang dan daging cincang serta sedikit garam. Tuang atas kuali leper, lepas tuh tekap roti frankfurther pakcik slocumn tadi..

Updated: Jangan lupa mula-mula tumis bawang putih, bawang merah dan daging/ayam di kuali berasingan. Hingga daging masak. Kalau nak lebih jilat jari sila tambah sedikit serbuk lada hitam atau rempah daging. Rempah Kari tu sikit jer, kalau banyak dia kena tukar nama dari Roti John ke Roti Mapley.


Asingkan barang yang ditumis, dan biarkan sejuk seketika... JANGAN terus campur dengan En. Telur masa panas-panas sebab nanti terus jadi scramble egg.

Sampai roti jadi macam nih. (ni sebenarnya terhangit garing sangat nih) Lepas tu korang bubuh la apa-apa yang korang suka dekat atasnya.

Timun, bawang, tomato, mayonis, lada hitam, soso cili... apa-apa sahajalah yang dirasakan sesuai. Saya hanya gunakan timun, mayonis dan sos cili... Kapitkan dan sedia untuk di makan....

Sekian ini lah cara T.O.T, cara korang?

Nak tau resepi lain tekan sini.


by Taste Of Tapah

6 comments:

Suliana said...

amboi amboi amboi.. sedap nye... rajin ko masak benda2 cam ni kan. hehe. aku tahu beli je.. ok, nanti leh cuba.. tapi kuali leper tu tak de la.. haha.. alasan :-p

jimah said...

kenapa ada encik dgn puan je? mana golongan cik2 nih? terasa taw hihikkk :P

Taste Of Tapah said...

sue.. pakai tudung periuk boleh? haha

jimah... cik cik jual mahal hok hok

Erin Rashid said...

ngeh ngeh ngeh
sedapnye.. tak terpk nak buat
kalo senang gini hari2 boleh buat ;pppp

misscha said...

hebat2......nak lagi!!!

Anonymous said...

Gua nak try lah.. Nak jual skali sebab resepi nie betol2 sedap.tQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...